Inventari de Campanes

Oratori de Jaime Llobell - POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 117)



Data de construcció 1914
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església i és de planta quadrada. El primer cos queda integrat dins del volum de l'església i està pintat de blanc. El segon disposa de tres nivells, separats per motllures i amb un central que té quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada cara). El marc dels arcs, motllures i cantons són de sillars de pedra, mentre que la resta del mur també està pintat de blanc. El terrat està delimitat per una balustrada amb elements eclèctics.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Segurament les dos campanes disposaven de truges de fusta de perfil tradicional valencià o semblant i accessoris per tocar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1994 les campanes estaven instal·lades a les mateixes finestres que ocupen actualment però dotades amb truges de ferro de la foneria Manclús i cigonyals amb cordes que arribaven fins als peus del campanar.
Estat actual El campanar està pintat de blanc a l'exterior i interior, excepte les motllures i elements de pedra tallada en sillars. L'estat de les dos campanes és bo. Estans troben situades a dos finestres de la sala de les campanes i instal·lades amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. A més, disposen de batall lligat i estan mecanitzades amb motor d'impuls.
Campanes Té dos campanes, dedicades respectivament al Cor de Jesús (la menuda) i la Mare de Déu de l'Assumpció (la major). El tipus de lletra, la custòdia i garlandes permeten atribuir-les a la foneria Hijos de Vicente Roses.
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaven manualment des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als cigonyals.
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics amb el volteig de les campanes.
Intervencions El campanar es devia construir al mateix temps que la resta del conjunt i les obres finalitzarien entorn de l'any 1914 quan es va inaugurar. Al mateix temps encarregaren la fosa de dos campanes, possiblement als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquestes campanes no les destruïren durant la Guerra Civil (1936-1939) i amb motiu de la restauració de l'església l'any 1974 és factible intuir que en aquest any la foneria de Salvador Manclús va canviar les truges de fusta per altres de ferro amb cigonyal. Entorn de l'any 2006 restauraren les dos campanes existents. Les dos es dotaren amb truges de fusta i mecanitzaren amb motors d'impuls. Els treballs de fabricació de les truges i instal·lació del conjunt a la torre estigueren a càrrec d'Electrorecamp.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (08-02-2020)
  • 6 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 15-02-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSacratíssim Cor de Jesús (1)ROSES, HIJOS DE VICENTE 19133525
    Sala de les campanesMaría de la Asunción (2)ROSES, HIJOS DE VICENTE 19134243

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • POBLE NOU DE BENITATXELL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 94 Usuaris: 0