Inventari de Campanes

Temple - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1195)


Descripció Campanars neoclàsics de 1775ca, a l´actualitat no conserven cap campana. Documentalment sabem que hi havien 4 campanes, més una campaneta senyalera de 21 lliures de pes, instal.lada en la espadanya de damunt de la sacristia.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Notes Els noms de les campanes desaparegudes a la Desamortització del XIX eren : Maria, Bàrbera, Sant Jordi i la més menuda, el Miquel. Hi ha documentació d'arxiu que documenta la construcció de dos campanes per al nou edifici del temple. En 30 de desembre de 1770 es pagava a Josep Lleonart, 200 lliures per la campana major, anomenada Maria, i 60 lliures per altra menor, anomenada Sant Jordi. Sembla que la mitjana o Bàrbera, s'havia fos un poc antes, ja que el convent havia abonat 55 lliures a Lleonart en 1762 per "las hechuras de la campana Bárbara que tomó dicho Real Monasterio de la parroquia de San Nicolás de esta ciudad". Es a dir que el Temple comprà una campana possiblement trencada a la parroquia de Sant Nicolau per fer la seua. Per últim, la cuarta campana instal·lada, Sant Miquel, venia del campanar de l'antiga església del temple de 1725, enderrocada per fer l'actual. (notes extretes del llibre "Iglesia y palacio del Temple. Síntesis de Arte e Historia", pág. 182)

Bibliografia

(Es pot ordenar per qualvol dels camps)
AutorsTítolData
FOLCH, Mariano; SACRISTÁN; MATEU i LLOPIS, Felipe (ed)Nota de los nombres de las campanas de todos los campanarios de Valencia1969
8 Fotos
Fitxes de totes les campanes
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 27-02-2015

Campanes desaparegudes

LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
desapareguda a la Desamortitzacióel Miquel (1)
desapareguda a la DesamortitzacióSant Jordi (2)LLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)1770
desapareguda a la DesamortitzacióSanta Bàrbera (3)LLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)1770
desapareguda a la DesamortitzacióSanta Maria (4)LLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)1770

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2019
  Convertir a PDF