Inventari de Campanes

Església de Sant Antoni de Pàdua - MASSANASSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1320)


Data de construcció 1970ca
Descripció El campanar forma part del conjunt de església i demés dependències parroquials. Està format per un sol cos i alçat amb rajola. Compta amb quatre sales interiors i terrat, accedint a aquest últim per mitjà d'una sèrie d'escales de mà. La cara exterior compta amb un conjunt de pintures murals de simbologia religiosa (l'Esperit Sant, forment, creus...).
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Conservació, manteniment La torre es troba en bon estat de conservació, pintada de blanc i amb pintures murals a l'exterior. L'accés es complicat i es puja pels locals parroquials i un conjunt d'escales de mà. La campana es troba en regular estat de conservació, ubicada entre dos pilars de rajola al terrat del campanar. Disposa de truja de ferro i cigonyal per voltejar-la manualment. A més presenta batall lligat.
Campanes Té una campana, denominada Maria de l'Encarnació. Va ser fosa l'any 1970 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i instal·lada a la torre eixe mateix any amb truja de ferro i cigonyal per voltejar-la.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment des dels peus del campanar per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Intervencions El creixement urbà de Massanassa durant la segona meitat del segle XX va motivar la construcció durant els anys 60 d'una església nova, dedicada a Sant Antoni de Pàdua. El projecte va contemplar la construcció del campanar. L'any 1970 es va fondre la campana.
Propostes L'estat de conservació, així com l'ubicació de la campana no són els més adequats pel bronze. Per tant proposem la restauració i una nova ubicació per a la campana. El bronze deu ser netejat per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es podria ubicar a un nivell inferior del que està actualment, quedant més protegida de l'acció dels agents climàtics com l'aigua i el sol.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (20-11-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i la campana] (24-06-2015)
  • 5 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 01-08-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Terrat del CampanarMaria de l'Encarnació (1)ROSES ATZENETA197056102

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • MASSANASSA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 85 Usuaris: 0