Inventari de Campanes

Ermita de Santa Bàrbera - SELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1374)


Data de construcció Mitjans dels segle XX
Descripció L'ermita té un senzill campanar, situat a un lateral de l'ermita. Per construir la torre aprofitaren un dels murs de l'antic castell i sobre aquest alçaren una torre de planta quadrada amb quatre finestres (una per cada lateral). Està rematat amb una coberta de teula a quatre aigües i creu amb veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La campana està instal·lada a una finestra del campanaret annex a l'ermita amb truja de ferro de la foneria Manclús. No té ni batall ni mecanismes per tocar-la automàticament o a distància.
Conservació, manteniment
Campanes La campana va ser fosa entorn dels anys 50 del segle XX als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València junt amb altra campana. Es va fondre de forma seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro.
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual de la campana.
Intervencions El campanar és una construcció de la segona meitat del segle XX, obra evident pels materials que fa servir.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-12-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (17-08-2019)
 • 3 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 19-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesCampana (1)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)1950ca3423

 • SELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-12-2020
  Convertir a PDF