Inventari de Campanes

Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs - AVINYONET DEL PENEDÈS (CATALUNYA)

(Referència: 1386)


Data de construcció XII-XIII
Descripció Altitud: 245 metres.
Església que formava part d'un monestir de l'època del primer romànic (principis del segle XI); fou reformada al segle XIV. Consta d'una nau de dos trams separats per un arc diafragma apuntat; té una capçalera recta gòtica del 1380; aquesta capçalera està coberta amb una volta de creueria reforçada externament per dos grans contraforts als angles en posició obliqua. El cor amb una barana de balustres de fusta es troba als peus damunt d'un arc rebaixat que ocupa només una part important de l'amplada de la nau ja que al seu cantó esquerre, sota d'un mur on descansa l'arc, s'hi obre una porta rectangular que dóna pas a l'escala que puja cap al cor.
El portal obert al frontis, en situació una mica avançada respecte del mur frontal després de la reforma del segle XIV, es troba en un lloc diferent del primitiu; presenta característiques del romànic amb un timpà sobre d'unes mènsules figuratives i ricament decorat amb relleus (un Pantocràtor ancià dins un cercle —màndorla aixafada i no completada per baix― i sostingut per dues figures d'àngels als costats) envoltat per una sanefa decorada amb elements vegetals estilitzats sota d'una arquivolta bossellada damunt una imposta i d'una arcada dovellada de mig punt protegida per un breu ràfec angular. El mur del frontis és de maçoneria i paredat, mentre que els altres laterals originals del romànic són de carreus petits de pedra grisenca ben escairats i alineats.
Dimensions: 17'96 x 6'69 x 8'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la capçalera és una mica més ampla que els peus de la nau, per això l'amplada donada és la mitjana de les dues dimensions; des del fons de les capelles laterals l'amplada arriba als 10 metres.
Conserva part del claustre romànic original a la banda de migdia.
Campanar romànic de fi del segle XI amb vestigis de decoració llombarda; fou refet al segle XIV i remodelat recentment. Té planta rectangular (5'00 x 6'24 m); està dividit en tres pisos i queda cobert per una teulada a dues vessants; mostra algunes finestres geminades de mig punt a mitja alçada obertes pel cantó de ponent, altres estan tapiades; sota teulada, a la banda de ponent, apareixen dues finestres d'arc de mig punt. Els seus murs són de carreus de pedra grisenca petits, ben escairats i disposats en filades uniformes. Una escala exterior és visible a mitja alçada. Per l'interior hi puja una escala de cargol estreta que permet accedir als diversos pisos.
Situació: adossat al mur de migjorn fent angle amb la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 18'24 metres.
Esveltesa: 3
Protecció Monument Nacional RI-51-0010511
Campanes No té campanes
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 15 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015


 • AVINYONET DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF