Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de La Múnia - CASTELLVÍ DE LA MARCA (CATALUNYA)

(Referència: 1400)


Descripció Altitud: 313 metres.
Església acabada el 1876 d'aspecte exterior senzill amb l'interior neoclàssic. Consta d'una nau coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt, d'un transsepte amb volta ogival al creuer i capçada per un absis poligonal de cinc costats desiguals. El cor descansa en un arc carpanell. El frontis, arrebossat i pintat en groc pàl·lid, té un portal en arc de mig punt amb el marc amb l'intradós motllurat, un òcul a mitja alçada i una cornisa motllurada angular de maó.
Dimensions: 24'70 x 6'73 x 9'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 13'94 x 6'57 x 9'50.
Campanar aixecat el 1960 quan va substituir una antiga espadanya. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'37 x 4'37 m); el segon és octagonal regular amb els murs alterns de maó vist; la resta dels murs, com el frontis, estan arrebossats i pintats amb un to groc gairebé blanc. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb el marc de maó; hi pengen dues campanes de noms Maria i Maria i Elpídia, ambdues del 1960. Està coronat per una cornisa decorada amb joc de maons fent denticles i per un terrat amb barana d'obra damunt del qual s'aixeca una torrella vuitavada d'obra i pintada en groc clar amb un petit òcul a cada costat i els caires ressaltats; està coberta per una cúpula vuitavada apuntada formada per sectors triangulars iguals amb rajoles rogenques i careners blancs. Un rellotge d'esfera sota finestres és visible a les bandes de ponent i migjorn.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 30'26 metres; el rector, mossèn Ferran, em diu que mesura 27 metres; amb tot, perquè em sembla que haig d'ésser honest amb la meva labor, deixo la mesura que jo he trobat com a definitiva, això sí, amb reserves.
Esveltesa: 7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2559
Intervencions
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Maria Elpídia (1)196057107
  Maria (2)196195496

 • CASTELLVÍ DE LA MARCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-05-2022
  Convertir a PDF