Inventari de Campanes

Església parroquial de Sant Llorenç - LLORENÇ DEL PENEDÈS (CATALUNYA)

(Referència: 1407)

Data de construcció 1963
Descripció Altitud: 162 metres.
Església neoromànica de mitjans del segle XX (1950-1960). Consta d'una nau coberta amb una volta de canó, transsepte escàs, presbiteri semicircular, capelles laterals i un cor als peus sobre bigues horitzontals. El frontis té una portalada que sobresurt lleugerament i queda coberta amb un ràfec angular; al dessota, tres arquivoltes de punt rodó motllurades descansen en dues fines columnes per banda amb imposta prolongada per tota la portalada; al damunt una gran rosassa calada, motllurada i atrompetada i, per coronament, una cornisa motllurada. A banda i banda, en les ales del frontis, unes finestres geminades amb marc i guardapols de pedra blanca queden obertes en dos nivells. Els seus murs estan arrebossats i pintats de color rogenc amb carreus en relleu de pedra blanca a cantoneres.
Dimensions: 26'90 x 11'02 x 12'37 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 13'33 x 4'69 x 12'37.
Guarda una pica baptismal semiesfèrica, d'una sola peça, segurament preromànica per la seva decoració arcaica, però que els entesos la fan del segle XI o XII perquè creuen que els temes i l'estil antic es repeteixen en segles del romànic. Se sustenta sobre un peu cilíndric modern. La decoració externa consisteix en una franja de relleus molt primitius entre dues bandes horitzontals amb reticulats o soguejats; aquests relleus consisteixen, principalment, en elements geomètrics: estrelles de formes diverses, fulles estilitzades, entrellaçats, etc., i alguna representació figurada, com una cara molt simple de forma ovalada. La pica fa uns 60 centímetres d'alçada i la seva boca un metre i escaig de diàmetre; el seu origen és desconegut.
Campanar coetani del temple. Té planta quadrada (5'00 x 5'00 m); està dividit en quatre cossos de perímetres que es van reduint lleugerament; estan separats per motllures compostes; en l'últim o cel·la s'obren quatre finestres d'arc de mig punt decorades amb bordó i columnetes als muntants, una a cada cara; hi pengen quatre campanes; són del 1824, 1842 i 1940; la quarta, sense que consti la data, porta el nom de Sant Llorenç. Al seu damunt s'aixeca una torrella quadrada amb l'esfera del rellotge a cada cara, una cornisa motllurada i una agulla piramidal quadrada recoberta de rajola verda amb els caires rogencs i una bola al cim. Als pisos inferiors s'hi obren petites finestres d'arc de mig punt amb el marc ressaltat. L'escala que arriba a la cel·la va de paret a paret i deixa un ull central; és de formigó i té una senzilla barana de ferro. Des de la cel·la fins a la torrella del rellotge hi ha una escala de gat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 34'42 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5355
Conservació, manteniment
Intervencions
Autor
  • CLARAMUNT, Jaume; MASSANA, Montserrat; VALLS, Jordi [CAMPANARS I CAMPANES de l'Alt i el Baix Penedès] (1996)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GUILLÉN i VIÑAS, DavidLes campanes, la veu dels pobles2004
    LA FURA"En David s'ha aparrionat amb el tema del seu treball"2004
    La Fura: informatiu de l´Alt i el Baix PenedèsLes campanes, una veu cada vegada més llunyana2004
    4 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 05-04-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSant Magí (1)18244553
    Cel·la de campanesLa Segona (2)18425596
    Cel·la de campanesSanta Maria de Montserrat (3)194096512
    Cel·la de campanesSant Llorenç (4)1940ca110771

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLORENÇ DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0