Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Molanta - OLÈRDOLA (CATALUNYA)

(Referència: 1416)


Descripció Altitud: 232 metres.
Església que presenta l'aspecte actual després d'ésser reconstruïda el 1744. Consta de tres naus de tres trams, la central coberta amb una volta de llunetes, les laterals amb voltes d'aresta; els pilars de separació sostenen arcs formers de mig punt; el presbiteri és recte. El cor descansa sobre un arc carpanell; té cancell. El frontis queda obert amb una portalada rectangular classicitzant de pedra d'un color tirant a marronós; la llinda és lleugerament corbada; unes pilastres toscanes adossades als muntants estan coronades per pinacles; sobre la llinda, damunt una mena de peanya, hi una petita fornícula sense imatge; un modest òcul amb marc de pedra un pèl ressaltat es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa amb curvatura convexa al centre i còncava a les ales. Els seus murs es troben arrebossats i pintats amb un to rosat clar.
Dimensions: 18'37 x 5'62 x 8'27 respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus juntes fan 14'94 metres d'amplada.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta pràcticament quadrada (3'80 x 3'95 m) i queda dividit en dos cossos per una minsa motllura a l'alçada del punt més alt del frontis; el segon queda amb els caires aixamfranats. En ell s'hi ubica la cel·la oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt dovellat, una a cada cara; hi penja una campana de nom Anna Maria Margarida del 1947. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans, irregulars i, en part, de maçoneria; la cara frontal està arrebossada i pintada com el frontis. Queda coronat per una cornisa motllurada, un tambor o petit cos aixamfranat amb carreus i una agulla piramidal quadrada de rajoles rogenques amb els careners destacats i una creu de pedra al cim inclosa en el càlcul de l'alçada. L'esfera d'un rellotge es troba sota la cel·la a la cara frontal.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 20'27 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2726
Intervencions
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Anna Maria Margarida (1)BARBERÍ (OLOT)194762138

 • OLÈRDOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 17-05-2022
  Convertir a PDF