Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - OLESA DE BONESVALLS (CATALUNYA)

(Referència: 1417)


Descripció Altitud: 265 metres.
Església neoclàssica del 1777; queda algun vestigi de l'antiga romànica a la banda de migdia. Consta d'una sola nau acompanyada de capelles laterals. La nau de quatre trams està coberta per una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; descansa en una imposta classicitzant i en sengles pilastres que es corresponen amb els arcs torals. El presbiteri recte aparenta tenir cinc costats per unes raconeres a manera de petxines; un tram curt al principi del temple acull el cancell. El frontis té un portal d'arc de mig punt emmarcat amb dovelles i carreus en pedra blanca, una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular amb un pinacle de bola al cim. Els seus murs de paredat estan arrebossats i pintats en un gris clar tots ells menys el de migdia que conserva el parament romànic del segle XI corresponent a l'antic temple a base de peces mig picades de pedra blanquinosa. En ell hi ha obert un portal lateral en arc de mig punt de grans dovelles blanques.
Dimensions: 16'61 x 5'69 x 10'15 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 9'83.
Guarda una pica baptismal del 1577 sobre un peu abarrocat; té baixos relleus en tota la superfície de caràcter decoratiu. Igualment conserva un retaule renaixentista del 1557 dedicat a la Mare de Déu del Roser i un altre de rococó-neoclàssic de la primera meitat del segle XVIII dedicat a Sant Isidre.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'40 x 4'16 m); el segon té els caires aixamfranats; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana de balustres amb un passamà destacat; un rellotge d'esfera està situat sota mateix de la finestra orientada a migdia; tres fines motllures a base de maó rogenc el divideixen en quatre zones de semblant alçada. La cel·la coberta per una volta semiesfèrica rebaixada està situada a la zona més alta i queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja una campana de nom Maria. Al centre de la volta hi té una trapa que permet accedir al terrat; cal una escala de mà per fer-ho. Damunt el terrat s'hi ha instal·lat recentment la figura metàl·lica d'un àngel. Per l'interior del campanar hi puja una escala amb graons de maons i marge de fusta sobre voltes catalanes, arrapada a la paret i amb una barana d'obra enguixada; deixa un ull escàs.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple de la qual en sobresurt força i fa angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 23'12 metres.
Esveltesa: 5,2
Intervencions
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-01-2009)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LIÑÁN, GemmaNo toquem ni quarts ni hores2016
  RIBÓ, RafaelEscrit sobre les campanes d'Olesa de Bonesvalls2011
  SERRA, ArimanyCampanas que no suenan2012
  7 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Maria (1)60125

 • OLESA DE BONESVALLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF