Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Magdalena - EL PLA DEL PENEDÈS (CATALUNYA)

(Referència: 1419)


Descripció Altitud: 216 metres.
Església romànica de fi del segle XI i principis del XII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre arcs torals de mig punt de ferradura que es prolonguen, sense impostes, en pilastres adossades als pilars de separació de les capelles laterals; té transsepte i està capçada per dos absis semicirculars sobrealçats oberts en el transsepte, el central més gran i escapçat en part i tapat per la sagristia, i el de l'esquerra al nord (el de la dreta fou substituït per la sagristia) de carreus petits poc desbastats barrejats amb altres de grans i amb un fris d'arcs cecs romànics sota l'antiga cornisa. Estan mig tapats per construccions civils adjuntes; en l'intradós de les finestres dels absis hi ha restes de pintures romàniques de línies geomètriques. Té una cúpula ovalada sobre trompes al creuer. Als segles XV i XVI l'edifici es modifica, es prolonga cap a ponent, i avui té a més a més del tram del transsepte, quatre trams més, inclòs el que es troba sota el cor, i s'obren capelles laterals que donen un aspecte d'església de tres naus. Un cor modern amb barana de fusta descansa en un arc rebaixat.
El frontis arrebossat i pintat de tons blanquinosos té un portal rectangular envoltat d'un arc de mig punt dovellat i un guardapols sobre petites mènsules que deixen un timpà ricament decorat amb figuracions policromades; completa el frontis una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular amb gran creu metàl·lica al cim.
Campanar barroc auster del segle XVII. Té planta rectangular (5'15 x 2'90 m) i està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb balustrada amb boles sobre els pilars dels angles. Els seus murs són de carreus matussers, mig arrebossats. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, dues a les cares llargues i una a les curtes; hi pengen tres campanes, dues del 1884 i la grossa de nom Maria del Pilar del 1941. Té adossat un cos semicilíndric a la banda de migdia que li arriba gairebé al nivell de la cel·la i deu ser el lloc per un puja l'escala que hi dóna accés. El rellotge està en un petit edicle sobre el terrat i la seva esfera col·locada al centre de la barana de la banda de ponent.
Situació: a llevant, sobre el creuer.
Alçada: 22'99 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2762
Intervencions
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 4 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  La petita (1)GUITART, JAIME188456102
  La mitjana (2)GUITART, JAIME188478275
  Maria del Pilar (3)MURUA (VITORIA)194190422

 • EL PLA DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF