Inventari de Campanes

Església parroquial de Sant Jaume dels Domenys - SANT JAUME DELS DOMENYS (CATALUNYA)

(Referència: 1423)


Alçada del campanar 24.27
Data de construcció 1702
Descripció Altitud: 213 metres.
Església aixecada el 1703 en col·laboració amb la gent del poble. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor; està coberta amb voltes de llunetes i capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor amb barana de pedra calada descansa en un arc carpanell i una volta de creueria. El frontis està precedit d'un porxo amb arcs de mig punt damunt pilars quadrats capçats per una senzilla imposta; n'hi ha tres al davant i un al lateral. Un portal rectangular està obert sota del porxo; per damunt d'ell, a mitja alçada, s'hi troba un òcul atrompetat i un altre de petit sota la cornisa angular motllurada. Els seu mur frontal està arrebossat i pintat de color ataronjat; els laterals mostren paraments de paredat.
Dimensions: 26'65 x 7'99 x 12'53 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 13'85 metres.
Guarda en una capella lateral una pica baptismal antiga, segurament romànica dels segles XII o XIII; hi ha qui diu que és visigòtica però això no sembla versemblant tot i que els seus temes decoratius són de tradició antiga; té forma rectangular amb els angles arrodonits i costats sinuosos; la decoració bàsicament geomètrica està repartida en dues franges paral·leles de cercles amb creus i pètals florals interiors; als angles hi ha figures humanes molt simples. Té unes dimensions de 90 x 65 x 60 centímetres, respectivament de llargada, amplada i alçada, aproximadament, i les franges decoratives fan uns 35 centímetres d'alçària; un peu vuitavat modern el separa del terra. A la capella lateral de la Mare de Déu del Carme hi ha unes pintures murals del 1964 i, a la petita capella del Santíssim, n'hi ha unes altres del 1996 de l'artista Arola.
Campanar merament funcional de principis del segle XVIII coetani del temple. Té planta rectangular (3'88 x 6'12 m) i està coronat per una cornisa amb pinacles de punta de llança als angles i al centre dels costats; té una coberta plana o terrat. Els seus murs estan arrebossats i pintats de color ataronjat, com el frontis, amb carreus de pedra blanca a cantoneres. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen dues campanes, la grossa del 1800. Està ornat amb una motllura a la base de la cel·la i, a sota d'ella, amb un rellotge d'esfera. Els seus murs estan mancats d'elements decoratius.
Per accedir a la cel·la hi ha una escala del tipus català sobre voltes i arrapada als murs, i per arribar a la coberta o terrat s'hi puja per una escala de gat amb accés a través d'una trapa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent al angle nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 24'27 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5400
Autor
 • CLARAMUNT, Jaume; MASSANA, Montserrat; VALLS, Jordi [CAMPANARS I CAMPANES de l'Alt i el Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-11-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-11-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • 7 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 26-04-2024

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesLa petita (1)51.579
  Cel·la de campanesLa Gran (2)TARANTINO, FELICIANUS180090422
  SagristiaImmaculada Concepció (1)19485596

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • SANT JAUME DELS DOMENYS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 43 Visitants: 43 Usuaris: 0