Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Lavern - SUBIRATS (CATALUNYA)

(Referència: 1438)


Data de construcció 1920
Descripció Altitud: 217 metres. Municipi de Subirats
Església neoromànica aixecada en la dècada dels anys vint del segle XX; encara conserva alguns vestigis romànics d'un edifici anterior. Consta d'una nau coberta per un sostre angular sostingut per quatre arcs diafragma; està capçada per tres absis semicirculars, un de gran corresponent a la nau major i dos més situats als extrems del transsepte, més petits. El cor reposa sobre un arc molt rebaixat. El frontis, amb un parament de carreus matussers i irregulars de pedra marronosa clara, té una portalada de pedra blanca amb arquivoltes de mig punt amb decoració típica del romànic i una columneta per banda alternada amb antes que descansen en una base cúbica o podi; el portal rectangular té una llinda ampla que descansa sobre mènsules i un timpà nu al damunt; una rosassa motllurada i atrompetada es troba a la part alta i, sota la cornisa angular i motllurada, hi figura un fris d'arcs cecs en pedra blanca sobre mènsules; una creu grega de pedra grisenca dins un cercle corona el cim.
Dimensions: 21'82 x 9'28 x 11'57 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda una pica baptismal probablement del segle IX formada per un sol bloc de pedra de forma cònica i sense peu; té una decoració en relleu de tres bandes amb mènsules al dessota properes a la boca de forma circular que té un diàmetre de 1'20 metres i un gruix de vuit centímetres.
Campanar neoromànic de principis del segle XX. Té un primer cos de poca alçada de planta quadrada (4'50 x 4'50 m) acabat en una motllura; el segon cos, igualment de planta quadrada, és alt i està coronat amb una cornisa motllurada i molt ressaltada sobre permòdols i per una corona de merlets esglaonats al voltant d'una coberta plana. Els murs del segon cos són de maó vist; de dalt a baix hi té unes cantoneres ressaltades a manera de lesenes; un fris d'arcs cecs de pedra blanca decora la motllura que es troba sota la cel·la; aquesta queda oberta amb amples finestres geminades a cada cara amb el marc i la columneta central o mainell en pedra blanca; hi penja una campana mitjana del 1940. El primer cos, de maçoneria o carreus matussers, està obert amb diverses finestres en arc de mig punt.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 21'77 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4796
Intervencions
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Campana (1)194060125

 • SUBIRATS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF