Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís - TORRELLES DE FOIX (CATALUNYA)

(Referència: 1441)

Descripció Altitud: 368 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells ocupat per un atri amb el cor al seu damunt; està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; té el presbiteri semicircular prolongat per un tram d'amplada menor que la nau amb un arc presbiteral de mig punt; té la capçalera recta. L'acompanyen quatre capelles fondes per banda obertes en arcs de mig punt i separades entre si per pilastres que es corresponen amb els arcs torals; una imposta classicitzant amb motllures i filets es troba a la base de la volta. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat i en el mur que separa la nau de l'atri; queda obert amb tres portes i cobert per una volta de llunetes rebaixada; al dessota de la barana hi figura la data de 1864.
L'edifici està bastit amb murs de paredat arrebossats i pintats en un to groguenc, avui una mica ennegrit. El frontis, del 1923, està dividit en tres zones per pilastres toscanes d'escàs relleu que recorren la façana de dalt a baix i així visualitzen la divisió interna en tres àmbits (una nau i les capelles laterals); té un portal en arc de mig punt motllurat damunt impostes flanquejat per dues columnes jòniques exemptes sobre pedestals per banda, un arquitrau motllurat, una cornisa amb denticles i dos pinacles adossats al mur i, al centre damunt la portalada, una gran imatge del sant patró sobre una peanya decorada amb relleus. Una rosassa motllurada queda oberta a mitja alçada; té una orla amb palmetes i caps d'angelets amb ales en relleu, i una cornisa amb una curvatura convexa al centre i còncava a les ales amb una creu de pedra al cim.
Dimensions: 30'00 x 9'93 x 14'22 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'atri, de 3'16 metres de fondària, queda inclòs en la llargada indicada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 16'62 metres.
Guarda una talla romànica de la Mare de Déu Bruna.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'55 x 4'55 m) dividit en tres zones per dues motllures; al seu damunt hi ha dos cossos més de planta octagonal irregular; al primer s'hi ubica la cel·la oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt amb bordó, una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes; la gran de 650 quilos de pes és del 1899 i porta el nom de Pere-Jaume-Joaquima; la mitjana del 1896 es diu Josepa. Està coronat amb una motllura composta i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als vuit angles. L'últim cos és una torrella vuitavada amb quatre finestres també en arc de mig punt amb bordó en cares alternes, motllures, un petit tambor vuitavat i per una cúpula apuntada de vuit sectors triangulars alternant els amples amb els estrets i amb uns careners destacats blavosos; té un pinacle al cim; la recobreixen unes rajoles policromades amb domini del color vermell. Els seus murs estan coberts per un arrebossat pintat en el mateix color que el frontis.
Una escala típica catalana sobre voltes puja arrapada als murs amb graons de maó, avui en un cert mal estat, i amb una barana d'obra amb passamà de fusta; té obertes diverses finestres que per l'exterior estan paredades. El gruix dels murs visible en aquestes obertures és de 1'23 metres.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 33'67 metres.
Esveltesa: 7,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4872
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-06-2007)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 10 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  S. Josep (1)GUITART, JAIME189680296
  Pere, Jaume i Joaquina (2)DENCAUSSE ROUSSE, JUAN1899105670

 • TORRELLES DE FOIX: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF