Inventari de Campanes

Santuari de la Mare de Déu del Castell - AGRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1462)


Data de construcció Segle XX
Descripció Espadanya a part de l'edifici, situada damunt de les restes del castell. Aquesta aprofita el pendent natural del terreny i presenta dos altures. La primera té tres finestres amb arcs de mig punt i la central és més gran. La segona té una fornícula amb la imatge de Santa Bàrbera a la part frontal, mentre que a la posterior hi ha un mural amb l'altitud de diverses muntanyes, la del poble i la del mateix santuari. El conjunt disposa d'uns merlets que atorguen a l'espadanya cert aspecte defensiu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original El santuari tenia una espadanya, situada l'edifici. Fins a les últimes dècades del segle XX les dos campanes estaven situades a les finestres de l'espadanya nova i dotades amb truges de fusta, conservades en molt mal estat, així com cigonyal per a voltejar-les des del santuari.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya i les campanes és molt precari. Les tres estan situades a les finestres de l'espadanya, dotades amb truges de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu, tot i que sols funciona la més xicoteta. La mitjana està badada i té dos fragments trencats al llavi. La gran i la xicoteta no tenen el batall lligat ni reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. La xicoteta és de l'any 1906 i sembla obra de Jaime Roses i Vicente Moreno. La mitjana està dedicada a la Mare de Déu del Castell. Va ser fosa l'any 1946 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses Soler. La major és de ferro i de l'any 1962. Està dedicada a l'Assumpció i és una campana molt característica de la foneria de Fernando Villanueva Sáenz. En primer lloc perquè és de ferro, un material més barat que el bronze i que utilitzar aquest fonedor. En segon, durant les dècades centrals del XX aquesta foneria va fondre campanes sense anses i de forma quasi seriada, amb inscripcions incises i elements genèrics com la creu. Tot i que no s'ha conservat la truja, que aportaria més informació, ens trobem quasi segurament davant d'una campana fosa als tallers de Fernando Villanueva Sáenz.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment per mitjà d'unes cordes unides als cigonyals.
Tocs actuals de campanes Sols volteja automàticament la xicoteta.
Intervencions L'espadanya es va construir segurament al segle XX. Cap a finals d'aquest segle es va portar la campana gran i les tres les mecanitzaren amb motor de vol continu. Un instal·lador local va fabricar les truges de ferro. Les antigues de fusta de les dos campanes xicotetes es deixaren a la part posterior de l'espadanya.
Propostes El conjunt requereix una actuació important. Cal restaurar la xicoteta i netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal lligar el batall i instal·lar un cable de seguretat. La mitjana es pot refondre i substituir per una nova, dedicada també a la Mare de Déu i dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Finalment caldria també substituir la gran per una nova de bronze i instal·lar-la de forma semblant a la mitjana.

Igualment cal intervenir l'espadanya per frenar l'evident deteriorament. Es recomana conservar la pintura mural que hi ha a la part posterior del segon nivell.
Autor
  • SOLER i ALBA, Vicent (07-09-2004)
  • SOLER i ALBA, Vicent (05-05-2005)
  • SOLER i ALBA, Vicent (18-05-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRI RIVERA, Jorge [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (04-07-2020)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CAMPANERS DEL COMTATBenedicció de la nova campana "Mare de Déu del Castell"2022

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANERS DEL COMTATBenedicció de la nova campana "Mare de Déu del Castell" 25-09-202200:44
    7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 11-07-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaMare de Déu d'Agres (refosa)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19465386

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaRafael i Teresa (1)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME19064243
    EspadanyaMare de Déu del Castell (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20225386
    EspadanyaL'Assumpció (3)VILLANUEVA SÁENZ, FERNANDO196274235

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • AGRES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0