Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Ana - QUATRETONDETA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1716)


Data de construcció Finals del segle XVIII o XIX
Descripció L'església parroquial presenta un xicotet campanar, situat a un lateral de la façana principal d'aquesta. Sols sobreïx del volum del temple el tercer cos, que té dos finestres amb arc de mig punt per a les campanes (a dos de les cares) mentre que la resta de murs no en tenen. Està rematat per una coberta de teula a quatre aigües i amb una creu central. La torre té accés pel cor de l'església i disposa d'una escala de caragol que arriba fins a les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, pintat tant a l'exterior com l'exterior. Les dos campanes conserven la instal·lació tradicional i presenten llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar. La gran presenta una truja de fusta de gran valor patrimonial, semblant a la de la campana gran de Facheca i amb un perfil que té diverses variants respecte del tradicional valencià. La més menuda té una truja típica de postguerra de fusta i formigó, pintada tota de color marró.
Campanes Té dos campanes. La xicoteta va ser fosa l'any 1950 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, mentre que la major és de l'any 1783 i autor desconegut.
Tocs actuals de campanes Els repics es realitzen des de la base del campanar, mentre que els voltejos es realitzen des de la mateixa sala de campanes.
Intervencions El campanar és una construcció molt senzilla, alçat segurament entre finals del segle XVIII o el XIX. No presenta els elements arquitectònics habituals com ara les motllures, cornises o pilastres. L'any 2016 estava ja pintat amb els colors que presenta actualment. L'any 1783 es va fondre la campana major i més antiga del conjunt, mentre que la xicoteta és de l'any 1950. Les truges possiblement es fabricaren al mateix temps que varen fondre les campanes i especialment destaca pel seu interés la que té la major.
Propostes Vist el valor patrimonial de la truja de fusta de la campana major es recomana conservar-la i restaurar-la si fos necessari. Sols s'admetrà un canvi si no assegura l'estabilitat del conjunt i la truja nova segueix fidelment el perfil de la substituïda. En cas de motorització caldria instal·lar un motor d'impuls i electromall monofàsic, no obstant això es recomana conservar el toc manual.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • MONTELL TORMO, Isaac (12-10-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-02-2020)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  MIRADAS URBANASUn campanario mudo1999
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
  15 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 24-03-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  SagristiaDe Missa (02)152
  Sala de les campanesAssumpció, La Xicoteta (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)195057107
  Sala de les campanesSanta Anna, La Gran (2)178367174

 • QUATRETONDETA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-05-2022
  Convertir a PDF