Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MONTSERRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1723)

Data de construcció Segle XIX
Descripció El campanar es troba ubicat en un lateral de la nau central del temple. Té planta quadrada i tres cossos, el primer dels quals està integrat en la fàbrica del temple parroquial. Els altres dos cossos són d'igual factura, sent el tercer de menors proporcions que el segon. Compten amb quatre finestres i en la cara exterior dos pilastres toscanes per cara amb pilastra. El tercer cos està rodejat per una balustrada i rematat amb un cupulí semiesfèric. Disposa d'una creu amb veleta i la imatge de l'Assumpció. Davant del campanar trobem un cos amb l'esfera del rellotge i rematat per un frontó partit amb un pinacle central. Aquest cos guarda a l'interior la maquinaria del rellotge.

El campanar compta amb una escala interior que recorre el perímetre fins arribar a la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Sembla que el conjunt original de campanes estava format per tres bronzes, que eren utilitzats per als tocs litúrgics. El campanó tenia un cable conectat al rellotge per tocar les hores.
Estat anterior Disposaven les campanes de truges de ferro, les menors de Manclús, mentre que les dos grans eren de la foneria Portilla. Estaven mecanitzades amb motor de vol continu i electromall. En la documentació de l'any 2001 es va documentar un campanó de les hores al tercer cos. Aquest no estava en 2015. El rellotge disposaria d'un cable i altres mecanismes per accionar el toc de les hores amb aquest campanó.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació, amb la rajola vista dels elements ornamentals i pintat la resta del campanar. La maquinaria del rellotge es troba guardada a la Caseta i està parada. L'estat de conservació del es campanes és igualment bo, instal·lades a les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compten amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de les campanes i imita l'estil tradicional de tocar.
Campanes A la Sala de les Campanes trobem els quatre bronzes. La menor va ser refosa d'una més antiga en l'any 1988 a càrrec de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i està dedicada a Sant Josep. La tercera, dedicada al Sagrat Cor de Jesús és igualment resultat de la refosa d'una anterior, feta de nou en 1959 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Està dedicada al Sagrat Cor de Jesús. La mitjana està dedicada a l'Assupció i és resultat de la refosa d'una campana en 1991. Aquesta, al igual que la gran, són obra de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria). La gran està dedicada a Sant Lluís.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs horaris estaven a càrrec del campanó de les hores. Com a mínim les dos campanes grans es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls. Les campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament. A més fan els tocs horaris.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes.] (10-03-2015)
 • Rogle, roda de campanes
  El rogle es troba ubicat a la Sagristia del temple i és de moderna factura, segurament adquirit durant la dècada dels anys 40 del segle XX.

   

  13 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 25-08-2015

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Tercer cos del campanar.Campanó del rellotge (A)100379

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesSant Josep (1)MANCLÚS, SALVADOR198866166
  Sala de les CampanesSagrat Cor de Jesús (2)ROSES ATZENETA195985372
  Sala de les CampanesSanta Maria de la Assumpció (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199196512
  Sala de les CampanesSant Lluís Gonzaga (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)1991106690

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MONTSERRAT (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Manual

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Data de construcció 1955ca
  Descripció La maquinària del rellotge es troba ubicada en una habitació que hi ha davant del campanar, junt a la façana principal al temple. En 1955 l'Ajuntament va sol·licitar a diverses empreses informació per adquirir una nova maquinària. El treball es va adjudicar a la casa Manufacturas Blasco de Roquetes (Tarragona), quedant preparada la maquinària per accionar el campanó de les hores i l'esfera horària. Actualment es conserva al lloc original, tot i que no funciona.
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2015
  4 Fotos

 • MONTSERRAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-07-2021
  Convertir a PDF