Inventari de Campanes

Ermita de Santa Bàrbera - CASTELLÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1725)


Data de construcció 1775ca
Descripció L'espadanya corona la façana principal de l'ermita i té una única finestra amb arc de mig punt que està emmarcada per una motllura. Als laterals d'aquesta hi ha unes pilastres. L'espadanya té un frontó de formes mixtilínies i està rematada per una creu amb veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual La campana està instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment Regular
Campanes La campana típicament industrial i de fabricació seriada. Així, trobem al mig una creu, un Cor de Jesús i la marca de fàbrica. Sembla que va eixir defectuosa de fosa i emplenaren els vuits amb algeps pintats amb daurat.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València al voltant de 1960. La mateixa foneria va fabricar la truja i la mecanitzà amb motor de vol continu.
Propostes Cal canviar la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol continu per altre d'impuls.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-05-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-10-2016)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 24-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)MANCLÚS, SALVADOR1960ca4037

 • CASTELLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF