Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - MOIÀ (CATALUNYA)

(Referència: 1886)


Alçada del campanar 52
Descripció Altitud: 720 metres.
Església barroca aixecada entre el 1674 i el 1722. Consta de tres naus, transsepte, cúpula al creuer amb cimbori quadrat i capçalera poligonal; les tres naus de quatre trams estan cobertes per voltes de llunetes; a la central la volta descansa sobre quatre arcs torals de mig punt; el presbiteri és recte i presenta una gran finestra per oferir la vista de la imatge de la patrona situada en un ampli cambril obert el 1747. Separen les naus tres arcs formers de mig punt recolzats en robustos pilars cruciformes. El cor ocupa el tram dels peus de l'església; descansa en una volta de llunetes i un arc carpanell. Els murs són de maçoneria i de petits carreus matussers en desordre i grans carreus a cantoneres.
El frontis encarat a ponent té una gran portalada barroca amb un portal rectangular flanquejat per dues columnes salomòniques sobre pedestals a cada banda, un frontó sinuós truncat per deixar lloc a quatre fornícules amb imatges en dos pisos: tres a l'inferior i una al superior; al damunt mateix hi ha oberta una gran rosassa; al capdamunt ho corona tot un gran frontó triangular amb un òcul al centre del timpà, una creu al cim i pinacles de grans boles als angles. Al mur de tramuntana prop del frontis hi ha una magnífica segona portalada barroca amb el portal rectangular, columnes sobre pedestals a banda i banda amb el fust treballat amb grotescos a la part baixa i soguejats a la resta, entaulament i fornícula amb imatge amb rica decoració barroca a l'entorn.
Dimensions: 48'00 x 11'95 x 18'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 21'60 metres; el transsepte té una amplada de 11'88 i una llargada igual a l'amplada de les tres naus ja que no sobresurt; la cúpula situada en el creuer arriba a una alçada de 24'75 metres pel seu interior.
Guarda diversos sarcòfags i un de blasonat de la família Planella a la capella del Santíssim on descansen les despulles del bisbe Pere de Planella.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (7'20 x 7'20 m) bastit amb murs de carreus petits de pedra fosca i carreus grans de pedra clara a cantoneres capçat per una motllura composta; un segon cos octagonal irregular de carreus de pedra clara ben escairats té a la part alta la cel·la amb finestrals d'arc apuntat, un a cada cara. Unes fines motllures divideixen aquest cos octagonal en tres pisos d'alçada irregular; el superior, igual com el de la cel·la, presenta els caires lleugerament ressaltats per fines pilastres amb senzills capitells sota cel·la; uns altres que representen rostres estan al capdamunt de la cel·la sota la cornisa; una motllura doble es troba a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als vuit angles; al seu damunt s'aixequen altes arcades apuntades unides en diagonal al centre reforçades per contraforts amb destacats pinacles amb bola.
Pel que fa a l'escala interior, un primer tram té diverses formes, en alguns moments sembla de cargol, però des d'un primer pis fins a dalt de tot es converteix en una escala autèntica de cargol de pedra picada amb accés al rellotge, a la cel·la i, per l'interior d'un pilar, al terrat.
Situació: adossat al centre del mur de migdia en l'angle que forma amb el transsepte.
Alçada: 52 metres; l'estretor dels carrers circumdants impedeixen de fer un càlcul topogràfic precís de l'alçada; la indicada aquí ha estat facilitada pel rector i és la que figura en papers i publicacions.
Esveltesa: 7,2
Protecció Bé cultural d'interès local 812-I
Identificador: IPA-16677
Campanes La instal•lació de les campanes és molt cassolana tot i que eficaç, però no possibilita interpretar tocs tradicionals.
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-07-2001)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (22-12-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-10-2005)
 • Matraca
  Hi han restes de les matraques en la terrassa del campanar: una petita estructura de fusta que no sembla tenir altra utilitat que aquesta.

   

  Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  EL PLA DEL BAGESFabricació d'unes campanes per a Granera, Santa Maria d'Oló i Moià1909
  13 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  campanarCampana (1)259
  campanarCampana (2)3016
  campanarCampana (3)3525
  campanarCampana (4)4037
  campanarCampana (5)4553
  campanarCampana (6)5072
  campanarCampana (7)60125
  campanarCampana (8)70199
  campanarCampana (9)80296
  terrassaCampana (A)5072
  terrassaCampana de les Hores (B)100579

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Santa Maria - MOIÀ (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat

  Data de construcció 1600ca
  Descripció Extraordinari rellotge de forja
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 15-09-2013
  Ordinador - Parròquia de Santa Maria - MOIÀ (CATALUNYA)
  Ordinador (2)

  Existent En marxa Electrònic

  Data de construcció 2000ca
  Descripció Mecanisme per la gestió dels tocs de les campanes, immobilitzades
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (22-12-2002)
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-03-2015

 • MOIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-04-2020
  Convertir a PDF