Inventari de Campanes

Portal de Sant Roc - VILAFRANCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1913)


Descripció Vilafranca va ser una població que estava emmurallada. Durant el regnat del rei Pere IV el Cerimoniós (segle XIV), es van alçar les primeres muralles per a protegir la població. Quatre portes donaven accés al recinte fortificat: el Portal de Sant Roc – l’únic que es conserva - , el del Forn, el de “Mossèn Miquel Gil” o portal “del Collat” i el de l’església.

A la segona meitat del segle XVIII, va augmentar la població de Vilafranca. En conseqüència es produeix un discret eixample del nucli urbà fora de la muralla. No obstant, la vila segueix bàsicament tancada per muralles, el perímetre de les quals s’amplia poc.

El Portal de San Roc o “Portalet” és probablement l’únic vestigi de la muralla medieval que es manté en peu. Està situat al final del carrer amb el mateix nom. Consta d’un arc de mig punt de pedra, que sosté en la seva cara interior una petita ermita dedicada al sant. Està coberta amb un teulat a quatre vessants, del que sobreïxen una espadanya de rajola amb una campana petita. Té escala i porta d’accés lateral, així com un ampli finestral amb barana i portes de fusta, darrere dels quals es troba un petit recinte que conté l’altar i la imatge de Sant Roc, patró de Vilafranca. A la façana exterior del mateix portal, hi ha una fornícula, amb la imatge de Sant Cristòfol gravada sobre rajoles.

Aquest portal medieval forma part d’un espai urbà de gran interès arquitectònic, marcat a més per la presència de l’edifici de l’antic Hospital de la Caritat i el conjunt de cases conegut com “el Pati”. AJUNTAMENT DE VILAFRANCA.ES (13-08-2016)
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (15-03-2003)
  • 2 Fotos
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 13-08-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VILAFRANCA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 68 Visitants: 68 Usuaris: 0