Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria la Major - RIOLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1936)

Data de construcció Acabat en 1927
Descripció La Parròquia de Santa Maria de Riola compta amb una campanar de planta quadrada i tres cossos, ubicat als peus del temple parroquial, junt a la façana principal. Es una torre alçada tota amb rajola, emprant pedra per alguns elements decoratius. El primer cos no presenta més decoració que unes finestres amb arcs de ferraura i una esfera per al rellotge baix de la cornisa que el separa del segon. Aquest compta amb quatre finestes per les campanes i en la cara exterior dos pilastres per cara sense arribar a ocupar les aristes, amb una cornisa damunt. El tercer és un templet amb dos alçades decreixents i una balustrada, el primer amb arcs en diagonal i un segon amb aletons, rematant la torre un cupulí i la veleta.

Al seu interior es trova una escala que permet pujar fins la caseta del rellotge, on conserva la maquinària i des d'aquest punt arranca una escala de caragol per accedir a la Sala de les Campanes. Al mig d'aquesta està una escala de mà que puja fins al remat i la campana de les hores.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins 2003 les cuatre campanes del segon cos estaven mecanitzades amb motors de vol continu i martells, les truges originals de fusta havien estat substituïdes per altres de ferro, en regular estat de conservació a causa de l'oxidació del metall.
Estat actual El campanar està en un bon estat de conservació, amb un poc de brutícia en especial a la caseta del rellotge. El terrat deuria ser netejat d'herbes i alguna planta que creixen i podrien danyar la seua estructura. La Campana de les Hores es trova al seu lloc original, penjada d'unes bigues de ferro en regular estat de conservació i mecanitzada amb el martell original, que toca per mitjà d'un cable unit al motor. La resta de les campanes compten amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que imiten els tocs tradicionals i no dificulten els manuals.
Campanes El conjunt de campanes es va salvar de la destrucció de la Guerra Civil i actualment trovem les següents: la Campana de les Hores, encarregada com indica la seua inscripció per el Ajuntament de Riola, que a més remarca la propietat sobre la campana i el rellotge. Va ser fosa en 1927 per la casa Hnos ROSES de València, la mateixa empresa que en 1926 va fer la campana més menuda del segon cos, denominada Mare de Déu del Rosari. La Tercera és d'autor anònim, fosa en 1801 i posiblement d'algun membre de la família Roses. Salvador Manclús va refondre la Tercera en 1977 i finalment trovem la campana gran, dedicada a Sant Pere i obra del la casa Hijos de Vicente ROSES d'Atzeneta d'Albaida.
Tocs tradicionals de campanes Per l'altura a la que es troven es voltejarien a mans des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que mitjançant unes llarges cordes unides al batall les repicarien des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics, amb el vol de les quatre campanes i el repic de les mateixes. El rellotge toca les hores.
Intervencions En una litografia realitzada per José Martínez realitzada a mitjans del segle XIX mostra que la parròquia comptava amb una torre de planta cuadrada, ubicada a la part posterior del temple. Aquesta, de la que es conserva el primer cos, constant a més del desaparegut cos de les campanes. El 27 d'abril de 1727 es signava el contracte per construir un nou temple parroquial, especificant entre les seues clàusules la construccí d'una espadanya sobre la façana principal per tal d'ubicar la campana de senyals i la nova torre, especificant que sobrepase l'altura del temple parroquial. Aquest es va signar amb els mestres d'obres Francisco Ximeno i Agustín Clarí.

La torre actual es va construir als anys 20, quedant acabada en gener de 1927, quan va ser beneïda la nova per el rector D. Francisco Porta Busquets. Per les seues formes es deudora dels campanars del barroc valencià, característics per les seues tres altures decreixents, el cos de campanes emulant els arcs del triomf romans i un tercer amb forma de torreta i un primer tram amb arcs en diagonal. Al finalitzar les obres es va modificar el interior per tal de instal·lar el rellotge, que es va ubicar baix el nivell de les campanes.

En 1956 la truja de fusta de la Tercera (Sant Vicent) va ser substituïda per una de ferro per la casa Manclús, la mateixa que poc després va refondre la Mitjana i mecanitzar, segurament, les quatre campanes. Amb anterioritat la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida va substituir les truges de fusta per altres de ferro en 1961 a les altres tres campanes. En l'any 2003 la Diputació de València va concedir una subvenció de 30.000 per tal d'iniciar els treballs de restauració del conjunt que va consistir en la baixada de les quatre campanes de la torre per traslladar-les als tallers d'ELECTRORECAMP S.L. i netejar per dins i fora les campanes. Es van reposar les truges de fusta i una volta tornades a la torre mecanitzar amb motors d'impulsos i electromalls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-05-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
 • Rogle, roda de campanes
  A la sacristía trovem un rogle de moderna factura, ubicat a poca altura i set campanes.

   

  14 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 12-04-2014

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Remat del campanarD'Hores (A)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)19275596
  Sala de les CampanesMare de Déu del Rosari (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)19264968
  Sala de les CampanesSant Vicent (2)ROSES, PASCUAL180161131
  Sala de les CampanesLa Mitjana (3)MANCLÚS, SALVADOR197785356
  Sala de les CampanesSant Pere (4)ROSES, HIJOS DE VICENTE 191399562

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Santa Maria la Major - RIOLA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Manual

  AutorsROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
  Empresa de mantenimentROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
  Data de construcció 1927
  Descripció Baix la sala de les Campanes trovem una saleta de xicotetes dimensions on es guarda la maquinària del rellotge protegida per una estructura. Va ser sufragat per l'Ajuntament de Riola en 1927, sent de la seua propietat, tal y com indiquen les inscripcions de la campana de les hores. Actualment està parat i les peses guardades a l'escala de la torre.
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 13-03-2021
  4 Fotos

 • RIOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-07-2021
  Convertir a PDF