Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - LLÍVIA (CATALUNYA)

(Referència: 1957)


Alçada del campanar 35.01
Descripció Altitud: 1225 metres.
Església antiga refeta al segle XVI en gòtic tardà, modificada i sobrealçada cap al XVII. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival i capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor descansa en un gran arc rebaixat i en una volta de creueria. A l'interior, els nervis i les pilastres entre altars són de carreus en pedra granítica grisa; els murs i les voltes estan emblanquinats; per l'exterior els murs presenten paraments de maçoneria amb alguns panys de carreus petits. Una portalada renaixentista situada al frontis encarat a ponent té un portal rectangular flanquejat per dobles columnes monolítiques exemptes sobre pedestals; té una fornícula sense imatge al damunt amb columnes exemptes a banda i banda i coronada per un frontó i uns pinacles adossats al mur; tot aquest conjunt està obrat en pedra gris clar de carreus grans ben escairats; té un òcul a mitja alçada. Dues torres cilíndriques de paredat de material fosc situades als angles del frontis estan buides de dalt a baix. Un altre portal es troba al mur de migjorn; també és rectangular amb la data de 1617 gravada a la llinda. .
Dimensions: 35'50 x 10'10 x 13'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total fa 18'50 metres.
Guarda un Santcrist dels segles XIII-XIV; un retaule barroc (1750) d'escola castellana; una pica baptismal vuitavada sobre peu amb un gruix de 18 centímetres i relleus als vuit costats; té un orgue situat en un altar lateral, cantó sud, proper a l'absis.
Campanar aixecat entre els segles XV i XVI, sense estil definit, auster, amb les parets nues. Té planta rectangular (7'25 x 5'62 m) i està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles, un terrat amb barana de carreus i pinacles als angles i una agulla piramidal aixecada al seu damunt. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc apuntat, una als costats curts i dues als llargs; hi pengen campanes; té una motllura a la seva base. Els murs de la cel·la són de carreus ben escairats, la resta, de maçoneria amb carreus de pedra blanquinosa a les cantoneres. Al cantó de migjorn, a la barana del terrat, entre dos pinacles a manera d'espadanya, sense teulada, hi penja una campaneta; al dessota de la cel·la hi ha instal·lat un rellotge d'esfera de dimensions més aviat reduïdes. Per accedir a la cel·la hi ha una escala de cargol.
Situació: adossat al mur de tramuntana tocant a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 35'01 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7776
Autors
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Taller d'introducció als tocs tradicionals de campanes] (18-07-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2004)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSTaller d ´introducció als tocs tradicionals de campanes2003
  9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 14-10-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  campanarCampana petita (01)MESTRES, ADJUTOR; MESTRES, LLUIS (CALAF)1777102614
  campanarCampana grossa (02)MARCO, MODESTO1862112813
  terrassa superiorCampana dels quarts (01)5072

 • LLÍVIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF