Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni de Padua - DÉNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 196)



Data de construcció Segona meitat del segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral de l'actual església parroquial i formava part d'un complex conventual erigit pels franciscans. La torre té tres cossos i és de planta quadrada. El primer queda integrat a la façana principal de l'església i sols destaca l'últim tram. La seua base i els cantons estan construïts amb sillars de pedra, mentre que la resta del mur queda recobert i està pintada de blanc. Una cornisa separa aquest cos del segon, que disposa de quatre finestres amb arc de mig punt i emmarcats per unes motllures. A l'exterior trobem un basament sobre el qual s'alcen les pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb un entaulament. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles i té dos trams. Aquests tenen planta octogonal i finestres a quatre de les cartes. El primer d'ells té uns arcs en diagonal amb pinacles. Les cornises i pinacles són de pedra tallada. El campanar està rematat per una coberta a quatre aigües amb teules blaves i blanques, així com una creu amb veleta.

Disposa d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Aquest espai està cobert per una volta semiesfèrica i pintada també de blanc, com la resta del campanar.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1994 les campanes no estaven mecanitzades. La més xicoteta tenia una truja de fusta de perfil diferent del tradicional valencià i estava pintada de color blau. Adossats a la finestra hi havia uns pilars als quals estava situada. Les dos campanes majors tenien unes truges de ferro amb roda (pensada per a una futura mecanització), així com llargues cordes unides als batalls per repicar-les manualment des dels peus del campanar.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació i sols caldrien actuacions contra les humitats a l'interior de la sala de les campanes. L'estat de conservació de les tres campanes és igualment bo. Se situen a les finestres de la sala de les campanes amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Les tres disposen també de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Campanes Té tres campanes. La més xicoteta porta un text al·lusiu a la Puríssima i va ser fosa l'any 1896. Les dos grans són de la foneria Manclús i estan dedicades a la Mare de Déu dels Dolors (la mitjana) i Sant Josep (la gran). Aquestes es varen fondre de forma seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan l'adquiriren per a la parròquia.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment des de la sala de les campanes i repicaven des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions El campanar és una construcció barroca i segueix el model habitual valencià amb tres cossos i el remat a dos nivells i arcs en diagonal. Les campanes antigues varen desaparèixer durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant l'etapa posterior al conflicte es va portar una campana que procedia de la Masía de Arguines (Segorbe) i en 1957 adquiriren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València dos campanes noves amb les truges de ferro. Durant els últims anys de la dècada dels 90 aquestes dos les mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

El 6 de febrer de 2009 es baixen les campanes per ser restaurades per ELECTRORECAMP S.L. La campana menuda ja havia estat restaurada per la mateixa empresa anys abans. Les dos es dotaren amb truges de fusta i mecanitzaren amb motors d'impuls i electromall monofàsic. A més es netejaren i canviaren els batalls. Els Campaners de Sagra realitzaren un concert inaugural a la plaça amb les campanes restaurades.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-04-2000)
  • Campaners de Sagra (06-02-2009)
  • Campaners de Sagra (08-03-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de les fitxes] (08-03-2019)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    Canfali Marina AltaLa iglesia de San Antonio se queda sin campanas durante un mes y medio mientras se restauran2009
    FEMENIA RIBES, VicentRecuperant Patrimoni2009
    GARCÍA, S.Una gran grúa retira para restaurarlas las tres campanas de Sant Antoni en Dénia2009
    J. C.Autorizan la bajada de las campanas de Sant Antoni2009
    REDACCIÓNDénia2009
    RIBES, I.Patrimonio proyecta una restauración integral para la torre del campanario2009
    RIBES, I.Dénia no autorizará bajar las campanas de Sant Antoni si la grúa daña la plaza2009
    RIBES, I.Bajan las campanas de Sant Antoni de Dénia sin dañar el pavimento de la plaza2009
    RIBES, I.Las renovadas campanas de Sant Antoni de Dénia vuelven a sonar2009
    59 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 01-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesAve Maria (1)18964140
    Sala de les campanesMare Dolorosa (2)MANCLÚS, SALVADOR195762138
    Sala de les campanesSan José (3)MANCLÚS, SALVADOR195781308

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • DÉNIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 102 Visitants: 102 Usuaris: 0