Inventari de Campanes

Ermita de Sant Josep - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1981)


Descripció Ermita d'estil neogòtic i d'una sola nau. Construïda en l'últim terç del segle XIX. El retaule de l'altar és també d'estil neogòtic i al seu interior hi han cinc pintures murals de passatges del Nou Testament, relacionades amb la vida de Sant Josep, obra de Remigio SOLER TOMÁS. Està dedicada a Sant Josep, patró d'Alginet.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 2015 estava instal·lada amb una truja de fusta en forma de triangle escalonat invertit i amb un braç de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té una campana, fosa en 1940 i dedicada al titular. És obra de la foneria de Manuel Roses Vidal. Les inscripcions són incises, fet que ens permet intuir que es va fondre abans d'adquirir-la per al poble. Per aquest motiu no apareixen en relleu, ja que s'afegiren quan estava ja fosa.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions La campana va ser electrificada en la darrera restauració de l´Ermita (1997) canviant el braç per un de ferro i dotant-la amb motor de vol continu. L'any 2017 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía que la va netejar per dins i per fora i canvià la truja per altra nova de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. També es va renovar la mecanització.
Autors
 • PALOP DE LEÓN, Lluís Josep (25-08-2003)
 • SOLER i ALBA, Vicent (12-04-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i la seua restauració] (2019)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-06-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSant Josep (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19405072

 • ALGINET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2021
  Convertir a PDF