Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - FINESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 216)Data de construcció Primera meitat del segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer s'alça sobre un basament i presenta tres trams iguals, separats per una motllura. Sembla que sols els angles estan construïts amb sillars de pedra, mentre que la resta del mur segurament és de rajola o maçoneria i té una decoració que pretén imitar els sillars de pedra. El segon cos té quatre campanes amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcats per unes motllures. A la cara exterior hi ha dos pilastres per cada cara que estan situades sobre un basament i emmarquen les finestres. Sobre aquestes hi ha un fris amb entrants i eixits. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles i té un remat habitual amb dos nivells. Els dos disposen de quatre finestres amb arc de mig punt (un a cada costat) que estan emmarcats per unes motllures i el primer té, a més, uns arcs en diagonal. El segon nivell disposa d'una cornisa i coberta de teula a quatre aigües amb creu i veleta.

La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Aquest espai està cobert amb cúpula semiesfèrica i té un òcul central per arribar fins al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1995 les tres campanes litúrgiques estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Murua i mecanitzades amb motor de vol continu i cadena i electromall trifàsic. La campana horària estava fixada a una biga de ferro i mecanitzada amb electromall.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. L'estat de les campanes és desigual. La més xicoteta i la major estan dotades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat. La campana horària també té un electromall monofàsic i està fixada a una biga de fusta. La mitjana té una truja de ferro i està mecanitzada amb electromall i motor de vol continu amb cadena. No té batall i està parada a l'espera de la seua refosa.
Campanes El campanar compta amb dos conjunts de campanes bé definits, encara que es troben en la mateixa sala.
Per una part està la campana del rellotge, que encara que tinga un diàmetre intermedi entre la gran i la tercera, té una sonoritat molt diferenciada, pròpia de campana de rellotge. Sols està dotada d'una biga de fusta, i toca hores amb repetició i les mitges amb un cop, durant la jornada.
Les altres tres, dotades amb jou, motor de volteig i electromall, participen en els tocs litúrgics ordinaris i extraordinaris.
Tocs actuals de campanes Les campanes litúrgiques voltegen i repiquen automàticament (menys la trencada). La de les hores toca aquests tocs.
Intervencions El temple parroquial es va construir durant la segona meitat del segle XVIII, època a la qual es podria adscriure la construcció del campanar. Aquests segueix la línia del barroc valencià amb tres cossos. Entre 1979 i 1980 es va fondre als tallers de la foneria basca de Murua un nou conjunt de campanes. La mateixa foneria dotà a les campanes amb truges de ferro i les mecanitzà. La més xicoteta d'aquest joc es va badar entorn de 2014 i va ser refosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla.

Valverde va restaurar dos campanes en 2009. La major i l'horària es baixaren per netejar-les per dins i per fora i canviaren les truges. La major es dotà amb una nova de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanitzaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls. L'horària es dotà amb una biga de fusta i mecanitzà amb electromall.
Autor
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-07-1995)
 • DÓLERA SARABIA, José Manuel (RELOJERÍA VALVERDE S. A.) (12-05-2009)
 • LLOP i BAYO, Francesc (21-09-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes i actualització de la fitxa] (17-08-2019)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  Ajuntament de FinestratLa campana “Sufragio” vuelve a la iglesia de San Bartolomé de Finestrat tras ser restaurada2009
  Diario FinestratLa campana “Sufragio” de la Iglesia de San Bartolomé ha sido colocada esta mañana en el campanario después de ser restaurada2009
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20092009
  MONTANER, RafelPor quién no doblan las campanas2009

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  Finestrat: cómo doblan las campanas 28-05-201201:04
  25 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-04-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Crist del Remei (Refosa)MURUA19805596

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de les CampanesCrist del Remei (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20145072
  Sala de les campanesSant Bertomeu (2)MURUA197973225
  Sala de les campanesCampana del rellotge, Sant Josep (A)MURUA198078275
  Sala de les campanesSufragi (3)MURUA197987381

  Rellotges

  Rellotge mecànic (1)


  Desaparegut Parat

  Data de construcció 1960ca
  Descripció Del rellotge mecànic sols resta un buit en l'interior de la torre, ara restructurat, i dos malls externs per gravetat, ubicats al forat de la mostra del rellotge.
  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 21-09-2009
  3 Fotos
  Inventari general de rellotges

  Ordinadors

  Ordinador (1)


  Desaparegut Parat

  Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
  Data de construcció 2000ca
  Descripció Ordinador desaparegut - Encara resten les mostres o esferes del rellotge amb la marca de l'empresa "S. MANCLUS / VALENCIA"
  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 21-09-2009
  2 Fotos
  Ordinador (2)


  Existent En marxa

  AutorCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentRELOJERÍA VALVERDE
  Data de construcció 2005ca
  Descripció Ordinador Apollo II per a la gestió de la mostra i dels tocs del rellotge (amb la campana del rellotge que toca les hores repetides i les mitges amb un cop, durant la jornada) i dels tocs ordinaris i extraordinaris de les altres tres campanes.
  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 21-09-2009
  2 Fotos
  Inventari general d'ordinadors
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • FINESTRAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 15-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0