Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CAPELLADES (CATALUNYA)

(Referència: 2293)


Alçada del campanar 35
Descripció Altitud: 317 metres.
Església neoclàssica aixecada a partir del 1805. Consta de tres naus, transsepte amb absidioles als seus extrems; al creuer s'hi aixeca una cúpula semiesfèrica sobre petxines amb cupulí cobert per una volta de mitja taronja; per l'exterior les dues cúpules estan recobertes amb rajola vermella. La nau central de cinc trams, un d'ells ocupat per l'atri amb el cor al damunt i un altre que és el transsepte, està coberta per voltes de creueria sobre quatre arcs torals de mig punt; les laterals estan cobertes per voltes bufades; estan separades per robustos pilars rectangulars i arcs formers de mig punt; el transsepte i l'absis estan coberts per voltes de canó decorades amb cassetons d'escassa fondària. Una capçalera recta tanca la sagristia situada al darrera del presbiteri també recte format per un tram fondo. El cor amb barana de balustres de pedra descansa damunt una volta bufada i sobre un mur obert amb tres arcs de mig punt damunt uns portals rectangulars; tots ells presenten portes vidriades.
La façana principal decorada amb un esgrafiat té un portal classicitzant a base de pilastres als muntants i frontó sinuós truncat; una fornícula amb imatge, una rosassa motllurada a mitja alçada, una cornisa horitzontal destacada i tres finestres rectangulars al dessota; a la dreta, un rellotge d'esfera ja en la zona on es troba el campanar. Els murs són de paredat, arrebossats tant per fora com per l'interior on fan la simulació de carreus de pedra grisa.
Dimensions: 45'40 x 9'81 x 15'63 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada indicada inclou els 4'90 metres de fondària de l'atri; si hi afegíssim la fondària de la sagristia, situada al darrera del presbiteri, que fa 6'11 metres, la llargada total del temple arribaria als 51'51 metres. L'amplada de les tres naus i des del fons de les exigües capelles laterals fa 27'10 metres. La cúpula arriba, per l'interior, a una alçada de 26'73 metres, i amb al cupulí als 30'58; el transsepte en fa 30'85 x 9'93 x 15'15, essent la llargada la comptada des del fons de les absidioles dels seus extrems.
Arquitectes: Domingo Aogutsi pel que fa al projecte i treballs del 1804 al 1814; per reconstruccions posteriors a successives destruccions degudes a conflictes bèl·lics, Josep Maria de Calafell amb obres acabades el 1898; la reconstrucció després dels desastres de 1936 al 1939, la va dirigir fins el 1945 l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol.
Guarda un Crist de talla policromada dels anys cinquanta del segle XX obra de Joan Campoy i Romero; també un altre Santcrist de talla de l'artista Galofré; unes pintures murals del grup Flama; quadres, a la sagristia, d'Amadeu Freixas i Vivó (1922-2004); un altar barroc dedicat a sant Sebastià procedent d'Itàlia; a l'altar major, una escultura del 1953 de Santa Maria Assumpta deguda a l'artista Ros.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un alt cos de planta quadrada (4'20 x 4'20 m) capçat per una motllura composta destacada i amb els murs esgrafiats com al frontis; a sobre d'ell s'aixequen dues torrelles octagonals de diferent diàmetre amb paraments de carreus ben escairats i amb sengles terrats amb pinacles de bola als angles i cornises motllurades a totes dues torrelles; a cadascuna hi ha finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara, alternant-se els oberts i els tancats. Des del cor del temple es puja a la cel·la ubicada a la primera torrella per una escala de cargol dins d'un cilindre adossat a la banda de llevant.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 35'00 metres.
Esveltesa: 8,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4403
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2001)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  Capellades.netLes campanes noves de Santa Bàrbara ja estan exposades2005
  PALOMO, JordiEl batall retrobat. Notícies sobre les campanes de Capellades2012
  27 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Estructura metàl·lica en l'interior del campanarVerge de Queralt (Fa 4) (1)GUIXÀ197658113
  Estructura metàl·lica en l'interior del campanarMaria de Montserrat (Mib 4) (2)GUIXÀ197663145
  Estructura metàl·lica en l'interior del campanarSanta Dorotea (Do 4) (3)GUIXÀ197675244
  Estructura metàl·lica en l'interior del campanarMaria Assumpta (Sib 3) (4)GUIXÀ197691436

 • CAPELLADES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF