Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep - TAVERNES DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2739)


Data de construcció 1954
Descripció L'església parroquial disposa d'una espadanya, situada a la part més elevada de la seua façana principal. Està construïda amb rajola i algunes parts amb atovons i disposa de tres finestres, ubicades totes elles al mateix nivell i amb arc de mig punt. L'espadanya està emmarcada per pilastres toscanes i rematada per un frontó triangular.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo, igual que les campanes. Les tres estan situades a les finestres de la mateixa amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. La més xicoteta porta el nom de Jesuset i va ser fosa als tallers de Salvador Manclús de València l'any 1974. La següent està dedicada a Sant Josep i és la més antiga del conjunt, datada de l'any 1900. No indica el seu autor, no obstant això, els tres cordons del terç, triangles decorats i la lletra utilitzada remeten a les campanes foses per Vicente Roses i els seus fills al taller familiar d'Atzeneta d'Albaida. La major és de l'any 1954 i amb motiu del centenari de la definició del Dogma de la Immaculada es va dedicar a aquesta advocació.
Tocs actuals de campanes Les tres es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions Com indiquen les inscripcions de la campana major, l'edifici es va inaugurar l'any 1954 i durant les obres de construcció es va alçar l'espadanya. Allí situaren una campana fosa l'any 1900 i el mateix any es va encarregar a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la campana major. El conjunt es va completar l'any 1974 amb la fosa de la campana més xicoteta.

Les campanes han sigut restaurades per la Cooperativa Valenciana INDUSTRIAS MANCLÚS en 2005. Les tres campanes es baixaren del campanar per netejar-les per dins i per fora i canviar les truges per altres de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Finalment quedaren instal·lades de nou a l'espadanya i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autors
 • GÓMEZ, Francisco (30-12-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de l'espadanya i les campanes] (15-09-2019)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la documentacióTítolData
  INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.Restauración de las campanas de Tavernes de la Valldigna2005
  5 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 18-02-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaJesuset (1)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)19744037
  EspadanyaSant Josep (2)ROSES E HIJOS, VICENTE 19005177
  EspadanyaMaria Immaculada (3)ROSES ATZENETA195473225

 • TAVERNES DE LA VALLDIGNA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-10-2020
  Convertir a PDF