Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2743)


Data de construcció Primer cos de principis del segle XVII, ampliat al XVIII
Descripció El campanar es troba ubicat en un lateral de la nau principal del temple, damunt de la capella del Santíssim Crist de les Campanes. La planta és quadrada i compta amb tres cossos decreixents. El primer cos té quatre trams amb un primer que es correspon al basament de silleria, damunt del qual estan la resta. Unes moldures serveixen de separació entre ells, comptant amb espilleres per il·luminar l'escala del campanar i una esfera del rellotge en cada cara del quart tram. Damunt d'aquest es troba el cos de les campanes que té quatre finestres per les campanes i en el exterior quatre pilastres toscanes per cada cara, situades damunt d'un alt basament i que estan rematades per una cornisa. El tercer cos es una estructura de dos trams amb quatre finestres en els dos. El primer a més té arcs en diagonal. Finalment trobem la característica coberta a quatre aigües i una creu.

El seu interior compta en primer lloc amb una escala de caragol, corresponent a la de la primitiva torre que arriba a l'altura on estava ubicada la primitiva Sala de les Campanes. Des d'aquest nivell l'escala passa a ser perimetral fins arribar a la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Fins mitjans del segle XX les campanes comptaven amb truges de fusta de perfil tradicional valencià. Per tocar-les tenien llargues cordes que baixaven des de la Sala de les Campanes fins els peus del campanar. Possiblement estaven dotades de ballestes. La campana de Senyals tenia una corda per tocar-la des del interior del temple.
Estat anterior Fins la darrera restauració de 2007 l'estat de les campanes era regular. Aquestes estaven instal·lades a la Sala de les Campanes amb truges de ferro de la casa Roses i mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls monofàsics. La instal·lació no guardava relació amb l'estat tradicional de les campanes ni possibilitava el seu toc manual. A l'espadanya de la façana principal estava ubicada la campaneta de les Senyals, també en regular estat. La truja i els ferratges presentaven un fort desgast per la continua exposició als agents atmosfèrics. A més no tenia cap corda o cable per tocar-la.
Estat actual La fàbrica del campanar es troba en un bon estat de conservació i tan sols el tercer cos, més exposat als agents atmosfèrics, necessita de millores per afavorir la seua correcta conservació. Les sis campanes del temple igualment estan en bon estat, ubicades en tres espais diferents. En primer lloc la campaneta de les Senyals està guardada provisionalment al transaltar de l'església i conserva els accesoris antics (truja de fusta, ballesta i ferratges). En segon lloc al tercer cos del campanar està la Campana de les Hores. Finalment a la Sala de les Campanes trobem el conjunt de campanes litúrgiques, instal·lades en les finestres. Compten amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall. A més compten amb ballesta per a toc manual.
Campanes Del conjunt de campanes històriques ens han arribat al nostres dies dos: una menudeta, de senyals, del segle XVIII, i una molt valuosa de Miquel de BIELSA (o de VIELSA, com signa altres voltes), de 1621. Les dos majors del joc són dels Hermanos ROSES de Silla, fruit d'una refosa, així com la menor, refeta per Salvador MANCLÚS.
Tocs tradicionals de campanes En primer lloc la Senyalera es tocava amb una corda i cable per coordinar els tocs de les campanes amb els actes celebrats a l'interior del temple parroquial. La campana de les hores tocava dia i nit sense repetició. La major part dels tocs es realitzaven amb les quatre campanes del segon cos de la torre, repicant des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls i voltejant des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes La campana de les hores continua tocant i a més marca la mitja. Les quatre campanes del joc voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions El primer cos del campanar sembla correspondre a la primitiva torre, ja que poc abans de l'actual segon cos es conserven restes de les antigues finestres. A més en tot aquest tram hi ha una escala de caragol que antigament arribava fins la Sala de les Campanes. Aquesta construcció sembla ser del segle XVII. Al segle XVIII es portà a terme l'ampliació del campanar, conservant el primitiu. Les finestres de les campanes es tapiaren i a partit d'aquest nivell es va elevar la nova fàbrica. L'obra es va alçar seguint els models del barroc valencià, amb un cos de campanes inspirat als arcs del triomf romans i un tercer cos decreixent. Les campanes es pujaren a la nova ubicació.

La casa Roses de Silla va refondre la Campana gran en 1954 i la Mitjana en 1966, sent possible que en aquesta última es canviaren les truges de fusta per altres de ferro. En 1981 es va badar la campana menor, encarregant-se la foneria de Salvador Manclús de refondre-la. Durant aquest treball a més es mecanitzaren els quatre bronzes amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. L'estat en que estaven les campanes va obligar a iniciar en 2007 els treballs de restauració, baixant les campanes de la torre per l'empresa 2001 Técnica y Artesania. Els bronzes es netejaren per dins i fora i les truges de ferro es canviaren per altres de fusta de perfil valencià. Finalment els mecanismes de toc es canviaren per motors d'impulsos i electromalls monofàsics, a més de instal·lar ballestes per tocar manualment. Els treballs es pagaren amb subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i part per la Parròquia de Sant Pere.
Notes Cada 17 d'agost la població celebra la festa del Crist de les Campanes. Aquesta invocació tant poc usual esta deguda a que la seua capella esta situada baix del campanar.
Autors
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (18-08-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NAVARRO SABATER, Arnau; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (03-12-2014)
 • Rogle, roda de campanes
  A la sagristia existeix un rogle metàl·lic format per 21 campanetes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ALELUYAAlbalat de la Ribera - Cristo de las Campanas1989
  PATRONAT PROCESSÓ SANTÍSSIM CRIST DE LES CAMPANESGozos al Santísimo Cristo de las Campanas1991
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
  2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.Comienza la restauración de las campanas de Albalat de la Ribera2007
  AJUNTAMENT D'ALBALAT DE LA RIBERALes Festes d'Albalat2007
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20072007
  WIKIPEDIACrist de les Campanes2013
  VALENCIA PLAZAFeligreses caracterizados de personajes bíblicos acompañan al Cristo de las Campanas en Albalat de la Ribera2018
  28 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 12-03-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Remat del campanarAbdó i Senent, d'hores (A)ROSES, JAIME 186573147
  Sala de les campanesSants de la Pedra (1)MANCLÚS, SALVADOR198165149
  Sala de les CampanesSanta Maria (2)DE VIELSA, MIQUEL162180317
  Sala de les CampanesSant Roc (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)196689460
  Sala de les CampanesSant Pere (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)195498655
  TransaltarCampaneta de senyals (0)17482815

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsECAT
  Empresa de manteniment2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L.
  Data de construcció 2007
  Descripció A la sagristia existeix un ordinador electrònic ECAT, instal·lat per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en la restauració de les campanes en 2007. Aquest controla tots els tocs automàtics de les campanes (incloent els del rellotge).
  Actualització 18-08-2012
  2 Fotos


 • ALBALAT DE LA RIBERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF