Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - ALCOLETGE (CATALUNYA)

(Referència: 2812)


Alçada del campanar 24.13
Descripció Altitud: 220 metres.
Església neoclàssica de finals del segle XVIII (1765) amb alguna decoració barroca. Consta de tres naus; la central de quatre trams queda coberta amb una volta de llunetes que descansa en tres arcs torals de mig punt i una imposta classicitzant; a les laterals la volta és d'aresta; el presbiteri i la capçalera són rectes; el transsepte té cúpula sobre petxines al creuer dins un cimbori octagonal. El cor situat damunt el cancell té barana de ferro i es recolza en un arc de mig punt. El frontis té un cos central que sobresurt lleugerament respecte dels laterals; té una portalada barroca amb un portal en arc de mig punt filetejat que deixa un timpà vidriat, un marc igualment filetejat amb unes fines pilastres toscanes adossades als muntats. El portal rectangular està flanquejat per columnes exemptes de capitell compost sobre pedestals triples, entaulament i, al damunt, una fornícula escassa amb la imatge exempta del patró sobre una peanya; tota la portalada queda decorada a l'entorn amb volutes i curvatures rococó; una minsa cornisa angular corona aquest frontis que es troba arrebossat i emblanquinat amb carreus marronosos a cantoneres. El temple sofreix força humitat interior que desfigura l'arrebossat dels seus murs.
Dimensions: 24'94 x 6'69 x 11'46 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les naus arriba als 15'42 metres, el transsepte en fa 15'34 x 6'60 x 11'36 i la cúpula arriba als 17'07.
Campanar neoclàssic auster coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'50 x 4'28 m) amb el sòcol atalussat de maçoneria, els caires arrodonits amb carreus marronosos; els seus murs arrebossats i emblanquinats tenen amb una fina motllura sota finestres i una gran nuesa només trencada per una petita finestra alta a la cara frontal. La cel·la queda oberta amb finestres en arc de mig punt emmarcades per carreus marronosos, una a cada costat menys a ponent. Està coronat per una fina cornisa i un terrat amb balustrada.
S'accedeix al campanar per una porta a la dreta tot just entrant al temple. L'escala interior és ampla amb graons de rajola vermella i marge de fusta sobre voltes catalanes reforçades per biguetes de ferro; la barana és metàl·lica; puja arrapada a les parets tot deixant un ull central escàs. A mitja alçada els graons d'obra es troben força gastats. La cel·la té dues campanes, una de gran i l'altra mitjana. El seu sostre horitzontal es troba reforçat per biguetes de formigó. Una trapa en un angle del sostre permet accedir al terrat; s'hi arriba per una escala metàl·lica vertical de pou clavada al mur.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 24'13 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14156
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-04-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  DEL CASTILLO, GerardUna campana de más de 700 kilos viaja de Alcoletge a Mallorca2005
  8 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana80296

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ALCOLETGE: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 57 Visitants: 56 Usuaris: 1 - alepuz