Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT JOAN DESPÍ (CATALUNYA)

(Referència: 2831)


Alçada del campanar 24
Descripció Altitud: 14 metres.
Església aixecada entre el 1939 i el 1943. Consta de tres naus de tres trams, un d'ells amb el cor i un altre pel transsepte; estan cobertes amb voltes de canó sobre arcs torals de mig punt que descansen, en la nau central, en una imposta motllurada que recorre tota la base de les voltes i en uns pilars cruciformes que separen les tres naus així com per arcs formers de mig punt. La capçalera amb un gran rosetó calat a la part alta té un gran absis central i dos de menors als laterals, tots semicirculars amb paraments exteriors de maó vist; per l'interior el presbiteri és recte i fondo. En el creuer s'aixeca un cimbori vuitavat sobre trompes i de quatre arcs de mig punt. El cor descansa en un arc carpanell, en una volta d'aresta i en el cancell. Per l'interior els murs arrebossats estan pintats en color blanc crema; els exteriors en color taronja pàl·lid al frontis i en un blanc grisenc als laterals.
El portal obert en el frontis té marc rectangular de pedra blanca, motllurat i filetejat i, al damunt, un gran dibuix esgrafiat que mostra el bateig de Jesús pel Baptista; a mitja alçada hi ha obert un finestral d'arc de mig punt i, al damunt, un òcul i una minsa cornisa sinuosa i mixtilínia que recorda l'estil barroc senzill del nostre país.
Dimensions: 34'33 x 7'33 x 11'74 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus fa 23'25 metres, considerable ja que les naus laterals són molt amples; el cimbori arriba per l'interior als 18'35 metres i el transsepte en fa 23'25 x 7'51 x 11'72.
Arquitectes: Josep M. Aixelà i Tarrats i Josep Maria Jujol.
Guarda unes trones, una a cada banda del presbiteri, amb una ornamentació que recorda l'art modernista. També guarda una pica baptismal potser renaixentista amb una decoració geomètrica de formes arrodonides a la base i en la part alta del peu i amb unes motllures al peu i una de bossellada sota mateix de la boca. Un gran quadre de tres escenes, la central amb el baptisme de Jesús i les dues laterals amb elements arbustius i fons daurat; és una mostra de l'estil modernista i es troba adossat al mur lateral just entrant a la dreta.
Campanar del 1857 dividit en dos cossos per una fina motllura; el primer de planta quadrada (3'60 x 3'60 m) és força alt i, en no tenir cap element decoratiu ofereix tota la seva nuesa dels seus murs; el cos superior és vuitavat i en ell s'hi ubica la cel·la; està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana carreuada. Una gran esfera horària es troba sota les finestres. Els seus murs tenen paraments de carreus petits i mitjans de pedra lleugerament rogenca. Una escala del tipus català, arrapada als murs i sobre voltes puja fins a la cel·la.
Situació: adossat a la façana lateral de ponent proper a l'angle sud-oest del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 24'00 metres.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-19223
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-12-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  Ajuntament de Sant Joan DespíMiquel Babot, el darrer campaner2005
  9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-06-2015


 • SANT JOAN DESPÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF