Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere, església nova - SANT PERE DE RIBES (CATALUNYA)

(Referència: 2913)


Alçada del campanar 46.41
Descripció Altitud: 44 metres.
Església aixecada entre el 1902 i el 1910 en estil neogòtic; diuen que és una imitació de Santa Maria del Mar de Barcelona, encara que amb moltes diferències, diria jo. Fou bastida aprofitant materials de l'església barroca anterior. Consta de tres naus de quatre trams; un d'ells correspon al presbiteri, i un altre més estret als peus del temple amb el cor i el cancell a sota. Les tres naus tenen voltes de creueria i estan separades per robustos pilars octagonals de pedra picada i arcs formers apuntats. El cor es troba damunt d'una volta de creueria i d'un arc rebaixats. Al primer tram després del presbiteri s'hi aixeca una cúpula damunt un tambor octagonal sobre trompes; està coberta amb estructura de nervis i una clau de volta central. El tambor que sobresurt per damunt del terrat té vuit grans òculs i, per l'exterior, les cantoneres ressaltades i els paraments arrebossats i pintats de blanc crema; al seu damunt la cúpula està recoberta de peces de ceràmica blau lapislàtzuli i els careners daurats; un pinacle també daurat la corona.
Els murs i l'estructura de formigó del temple estan recoberts amb pedra artificial blanquinosa; sòcol de pedra natural mig picada de 1'83 metres d'alt i 0'15 de gruix; les ales tenen una cornisa horitzontal amb un fris d'arcs apuntats al dessota; les cantoneres, com les dels dos campanars, estan lleugerament ressaltades i decorades amb un encoixinat. El perímetre rectangular del temple està cobert no per una teulada sinó per un terrat amb un lleuger doble pendent i protegit per una robusta barana decorada amb una sèrie de pinacles triangulars amb una bola a cada pocs metres.
El frontis queda dividit en cinc zones pels dos campanars que sobresurten a cada banda de la zona central. El portal està obert en arc dovellat apuntat amb guardapols sobre impostes; l'arcada descansa en unes fines columnes; una gran rosassa calada es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular amb un fris de finestretes d'arc apuntat obertes al dessota i una creu de pedra al cim. Les naus laterals estan obertes per finestres amb vidrieres de colors recentment restaurades per un taller del Vendrell. Els òculs del tambor i la rosassa també presenten belles vidrieres de colors.
Dimensions: 40'54 x 8'04 x 20'15 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada que inclou les dues naus laterals més els robustos pilars fa 18'71 metres, i la total, fins als fons dels altars laterals 25'55; la cúpula al creuer arriba als 29'59 metres. Darrere el presbiteri es troba la sagristia amb una fondària de 4'32 metres i un mur recte tanca la capçalera del temple que té un pla general rectangular.
Arquitecte: sota la direcció de qui va pagar la construcció: Francesc Mercer i Oliver.
Campanars bessons neogòtics coetanis del temple. Tenen un alts primers cossos de planta gairebé quadrada (5'75 x 5'60 m) amb obertures calades: un òcul a la part baixa que dóna a l'interior del temple, una gran finestra biforada i apuntada a mitja alçada, i un petit òcul a la part alta; tenen les cantoneres destacades amb aparença de carreus encoixinats. Uns segons alts cossos vuitavats estan coronats per una cornisa motllurada i per terrats amb balustrada; al seu damunt s'hi aixequen torrelles octagonals amb vuit amples obertures en arc apuntat, una a cada cara.
La cel·la amb campanes es troba en el campanar de la dreta, banda de llevant, sota torrella; està oberta amb una finestra d'arc apuntat a cada costat; té una motllura a la seva base i una altra a l'arrencada dels arcs. Per l'interior hi puja una escala ampla sobre voltes amb graons d'obra, marge de fusta i barana de ferro fins al cor; segueix més estreta amb un ull central escàs i barana d'obra; té sortida directa al terrat. Per arribar a la cel·la, coberta amb volta de creueria i clau de volta en anella, l'escala es fa més estreta i també és sobre voltes; l'últim tram és de cargol; no hi ha accessos al templet.
Situació: a banda i banda de la part central del frontis encarat a migdia damunt mateix de les ales respectives del temple.
Alçada: 46'41 metres.
Esveltesa: 8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4457
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-11-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-11-2009)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ALBÀ, Josep; FERRET, Anton; FONT, Francesc; MILÀ R., Lluís; MIRET C., CarlesCinc segles tocant campanes (versió llarga)2013
  ALBÀ, Josep; FERRET, Anton; FONT, Francesc; MILÀ R., Lluís; MIRET C., CarlesCinc segles tocant campanes (versió il·lustrada)2013
  El Cancell - Associació Ribes InternetSant Pere de Ribes - Les campanes enceten la festa2002
  Els Xulius - Sant Pere de RibesLa Traca i repicament de campanes1998
  ROS, SilviaCampanas por la noche2003
  8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSant Joan (1)BARNOLA, PEDRO (LLEIDA)1799100579

 • SANT PERE DE RIBES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF