Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - PRATS DE LLUÇANÈS (CATALUNYA)

(Referència: 3114)


Alçada del campanar 24.8
Descripció Altitud: 707 metres.
Església en estil barroc rural construïda el 1649; amb tot, hi ha una data al primer arc former que en senyala una altra de més matinera, la del 1619, i una altra data del 1627 a la llinda del portal. Consta de tres naus; les laterals són, de fet, passadissos per on es comuniquen les capelles; la nau central està coberta amb una volta de llunetes reforçada per quatre arcs torals de mig punt; es troba separada de les laterals per quatre arcs formers de mig punt per banda que descansen en tres robustos pilars quadrats; la capçalera és recta. El cor amb barana de balustres de fusta descansa sobre una volta d'aresta i un arc carpanell. El frontis té una portalada classicitzant de carreus de pedra grisa amb un portal en arc de mig punt dovellat sobre impostes i unes pilastres toscanes adossades als muntants que sostenen un entaulament llis i un frontó triangular baix; un òcul es troba obert a mitja alçada i una finestreta rectangular queda sota d'una destacada cornisa formada per filades de teules sobreposades. El seu mur està arrebossat i emblanquinat amb carreus de pedra un pèl fosca a cantoneres.
Dimensions: 31'31 x 8'22 x 11'41 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus calculada des del fons de les capelles laterals fa 17'98 metres.
Guarda el retaule de l'altar major neobarroc, del 1990, fet amb l'intent d'assemblar-se al primitiu retaule barroc de Josep Sunyer i de Segimon Pujol que fou cremat el 1936; era semblant al de Casserres del 1706.
Campanar del segle XIX de cap el 1880. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'70 x 5'55 m) i un de segon de caires aixamfranats on s'hi ubica la cel·la que queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt amb balustrades cegades i un rellotge d'esfera al dessota a la cara frontal. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb una barana amb el passamà sobre uns pilars als caires i al centre. Els seus murs estan arrebossats i emblanquinats i tenen carreus de pedra gris fosc a les cantoneres i als marcs de les finestres. Té una escala que segueix el model català, sobre voltes i arrapada a les parets interiors. Va caldre reforçar l'estructura del campanar tant per l'interior com per l'exterior el 1950.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 24'80 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23348
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-06-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  20 MinutosRepic de campanes per un foc2007
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  GORCHS, AnnaPrats arregla el campanar2018
  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-11-2015


 • PRATS DE LLUÇANÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-02-2023
  Convertir a PDF