Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Francesc de Paula - EL RÀFOL D'ALMÚNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 362)


Data de construcció Segona meitat del segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer combina el mur enlluït amb els carreus als angles i està separat del segon per una motllura. El segon té quatre finestres amb arc de mig punt, de les quals una estava tradicionalment tapiada. Els arcs estan emmarcats per unes motllures. A l'exterior sols hi ha un entaulament i el terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes. Just baix d'aquesta hi ha una xicoteta habitació amb la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local i disposaven de llargues cordes unides als batalls per a repicar-les des dels peus del campanar. La major tenia una maça horària que estava connectada amb la maquinària del rellotge.
Estat anterior L'any 1994 el campanar estava tot pintat de blanc i les campanes no disposaven de motors d'impuls.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge està situada al seu lloc però no en funcionament. Les dos campanes disposen de truges de ferro de la foneria Manclús i estan mecanitzades amb motors d'impuls i electromalls monofàsics. A més, tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La xicoteta és de l'any 1942 i es va fondre als tallers dels Hermanos Roses de Silla. Està dedicada a la Mare de Déu del Pilar. La major està dedicada al titular del temple parroquial i sembla que es va fondre en 1817. Pels elements que presenta a la seua superfície s'ha atribuït als Roses de Chella.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus de la torre i voltejaven des de la sala de campanes. La gran tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic de les dos campanes. La major toca les hores.
Intervencions Entre 1994 i 2009 es va restaurar l'exterior del campanar. Per altra banda, entre la dècada dels 70 i 80 del segle XX canviaren les truges de les campanes per altres de ferro. Els motors d'impuls varen ser instal·lats posteriorment a 1994.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-07-1994)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (03-04-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (11-08-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un rogle, situat al costat de la porta d'accés a la sagristia. Disposa d'una sèrie de campanetes de diverses mides a la cara exterior de la roda i unes decoracions a la part interior.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    DIARIO DE ALICANTELa muerte del campanero1917
    13 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 18-08-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesMare de Déu del Pilar (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194264152
    Sala de campanesSant Francesc de Paula (2)ROSES181777264

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
    Data de construcció 1950ca
    Descripció La maquinària està situada a una xicoteta habitació que hi ha baix de la sala de les campanes. A la mostra interior apareix el nom de Manufacturas Blasco. Sembla que durant una intervenció posterior mecanitzaren el remuntatge. No està en funcionament.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent (11-08-2020)
    Actualització 18-08-2020
    5 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • EL RÀFOL D'ALMÚNIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 103 Visitants: 102 Usuaris: 1 - servidor