Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Bàrbera - TÀRBENA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 410)



Data de construcció XVIII-XIX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal del temple. És de planta quadrada i té dos cossos. El primer presenta tres trams iguals amb una decoració que imita els sillars de pedra i unes motllures per separar els trams. A la part superior hi ha una cornisa. El segon cos té quatre finestres amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcades per unes pilastres toscanes, situades sobre un basament i amb un entaulament sobre elles. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes conservaren, aproximadament fins a la dècada dels 70, la instal·lació tradicional amb truges de fusta de perfil local, segurament semblant al valencià. És possible que algunes disposaren de llargues cordes unides als batalls. La campana gran tenia una maça horària que estava connectada al rellotge per tocar les hores.
Estat anterior L'any 1995 les campanes estaven instal·lades amb truges de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu. La campana gran conserva la maça horària.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. A la sala de les campanes es conserva una peça de pedra tallada amb dos forats centrals que segurament formava part de la truja de la campana major. La maquinària del rellotge està parada. L'estat de conservació de les quatre campanes és igualment bo. El conjunt està format per quatre bronzes que se situen a les finestres del segon cos. Totes elles estan instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i motor d'impuls. A més, les tres més grans ho estan amb electromall monofàsic. Les quatre tenen uns batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té quatre campanes. La més xicoteta va ser fosa en 1944 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla i està dedicada al Cor de Jesús. La següent està dedicada a Sant Antoni i Sant Josep i va ser fosa en 2015 per Hermanos Portilla. D'aquesta foneria és també la mitjana, dedicada a la Mare de Déu i de l'any 1999. La major la va refondre Manclús l'any 1981 pel trencament d'una que datava de l'any 1778.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran es feia servir per als tocs horaris. Segurament algunes que hi havia abans de la mecanització es tocaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls. Es voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre es repiquen i voltegen automàticament. La gran toca les hores.
Intervencions El campanar es va construir al segle XVIII d'acord amb els models del barroc valencià però sense el característic remat. Entre finals del segle XIX i principis del XX reformaren la façana, moment en què possiblement decoren el primer cos amb la simulació dels sillars de pedra. De les antigues campanes sols es coneix la major, fosa l'any 1778 i refosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús l'any 1981. Aquesta foneria havia mecanitzat pocs anys abans les campanes. En 1996 es va fondre una campana als tallers de Hijos de Manuel Rosas i en 1999 altra als dels Hermanos Portilla.

L'any 2002 es va restaurar la campana més xicoteta a càrrec d'Electrorecamp. Es dotà amb una truja nova de fusta i la mecanitzaren amb motor d'impuls. La truja de la mitjana també és atribuïble a aquesta empresa, així com la seua instal·lació. Per últim l'any 2015 es va intervenir a les campanes que encara no estaven restaurades, treballs fets per Campaneros Murcianos. La tercera presentava unes anses defectuoses i es va refondre, mentre que la major es va restaurar. Les dos es dotaren amb truges noves de fusta i es mecanitzaren amb motor d'impuls i electromalls monofàsics.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (25-06-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació del campanar i les campanes] (04-08-2016)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un rogle de campanas amb peces de fusta, algunes de les qual estan tallades. Les bigues també són de fusta.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    REDACCIÓNVarios pueblos de España tocarán sus campanas este sábado2018
    15 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 09-04-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sant Josep (refosa)ROSAS, HIJO DE MANUEL199665159

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSagrat Cor de Jesús (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19445281
    Sala de les campanesSant Josep i Sant Antoni Abat (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201568182
    Sala de les campanesSanta Maria (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199980296
    Sala de les campanesSanta Bàrbera (4)MANCLÚS, SALVADOR198198545

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorBLASCO Y LIZA
    Data de construcció 1930ca
    Descripció La maquinària està situada a un dels cossos intermitjos del campanar. Està en bon estat, tot i que parada. Segurament es va adquirir entorn de 1930, quan estava activa la rellotgeria de Blasco i Liza de Roquetes (Tarragona).

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació del rellotge] (05-08-2016)
    Actualització 09-04-2020
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • TÀRBENA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 72 Usuaris: 1 - francesc