Inventari de Campanes

Parròquia de la Santa Creu - CABRILS (CATALUNYA)

(Referència: 4186)


Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 146 metres.
Església barroco-neoclàssica aixecada entre el 1704 i el 1775. Consta d'una nau de quatre trams coberta per voltes de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt i capçada per un absis poligonal de cinc costats irregulars; a banda i banda hi té capelles obertes per arcs de mig punt; té un modest cimbori amb cúpula rebaixada i tribunes sobre els altars laterals així com un cor sobre un arc carpanell i una volta de llunetes. Presenta paraments de paredat amb carreus grans de granit gris a les cantoneres. El frontis té un portal rectangular amb el marc motllurat i relleus esquemàtics al damunt figurant el Calvari, una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular amb un òcul al dessota i una creu de pedra al cim.
Dimensions: 27'00 x 7'26 x 11'15 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals, l'amplada total és de 13'45 metres.
Campanar de base neoclàssica. Té un primer cos de planta quadrada (4'55 x 4'55 m) amb tres finestres estretes al capdamunt d'aparença moderna; al damunt, després d'una motllura, s'aixeca la cel·la o un segon cos octagonal irregular amb paraments de maó arrebossat; s'hi obren finestres d'arc de mig punt, una a cada costat altern, una nova motllura i un rellotge d'esfera sota cornisa; a mitjans del segle XIX, gràcies a una donació, es va cobrir amb una doble cúpula de planta cilíndrica (cúpula i cupulí) de ceràmica vidriada verd fosc que li dóna una aparença d'ampolla de licor segons vox populi; aquesta cúpula té quatre obertures d'arc de mig punt en posicions oposades; una creu corona el cupulí, creu que està inclosa en el càlcul de l'alçada. Una escala sobre voltes arrapada als murs amb un ull central escàs i barana d'obra, tot pintat de blanc, puja fins a la cel·la; des d'ella, fins a la cúpula, hi ha una escala de fusta.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat al migdia.
Alçada: 27'00 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8390
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-02-2009)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  GENÍS, AdelaUn hostal de Cabrils aconsegueix que les campanes no sonin a la nit2008
  SOLIDARITAT MUNICIPALSenyera de 12 metres al campanar de Cabrils2012
  MUSEU COL·LECCIÓ MUNICIPAL DE CABRILSDia Internacional dels Museus. El toc de les campanes de l'església de la Santa Creu.2016
  13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-11-2015


 • CABRILS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF