Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA (CATALUNYA)

(Referència: 4187)


Alçada del campanar 20.5
Descripció Altitud: 225 metres.
Església amb restes romàniques del segle XII com l'arc presbiteral i alguns panys dels murs sud i nord on encara són visibles arcs cecs propis de l'estil llombard; sofrí modificacions importants el 1581 i als segles XIX i XX. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó de mig punt sobre dos arcs torals; té dos transseptes; un d'ells travessa el presbiteri; l'altre hi té una cúpula sobre trompes al creuer que sosté el campanar; està capçada per una absis semicircular prolongat per un tram amb volta de canó sobre un arc toral de mig punt amb decoració pintada tant a la volta com a la semi-cúpula de l'absis. Un cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de creueria rebaixats; el cancell vidriat és d'estructura senzilla. La façana principal, posterior al 1939, amb un mur de paredat, té un portal rectangular amb el marc motllurat envoltat d'arquivoltes en arc de mig punt que deixen un timpà pintat amb la imatge del patró; hi ha un gran òcul a mitja alçada i una cornisa angular amb creu al cim.
Dimensions: 24'02 x 5'89 x 8'52 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte amb el creuer que sosté el campanar en fa 14'25 x 4'32 x 7'37; el que travessa el presbiteri en fa 18'98 x 4'80 x 5'86; té una lluerna coberta per un petit cupulí al braç esquerre que arriba als 8'60 metres d'alçada. La cúpula sobre el creuer arriba als 12'05 metres.
Campanar de planta quadrada (6'30 x 6'30 m) coronat per una cornisa amb merlets esglaonats i una agulla piramidal d'obra amb un arrebossat. La cel·la té finestres d'arc de mig punt, dues a cada cara. Una escala exterior permet arribar al portal obert a la cara frontal des de la teulada de l'església fins a la cel·la amb una successió de passos difícils i perillosos. Els seus murs són de paredat amb barreja de carreus grans, còdols i maó.
Situació: sobre el creuer i, en part, també sobre la capçalera.
Alçada: 20'50 metres. Per la seva situació resulta de difícil accés i el càlcul de l'alçada l'he hagut de fer a base de la suma dels diversos nivells mesurables: una petita aventura.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29345
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-03-2009)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  L'ACTUALITAT DEL BAIX MONSENYVodafone manté el silenci per la instal·lació de les antenes al campanar de Sant Esteve 2008
  4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-04-2016


 • SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-09-2021
  Convertir a PDF