Inventari de Campanes

Església de Cortixelles - TURÍS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4226)

Data de construcció Anys 60 del segle XX
Descripció L'església compta amb un campanar, format per una paret vertical. El mur és de rajola vista amb un reforç de cement als laterals. A la part alta hi ha una balconada i un òcul on estan ubicades les campanes. La torre està rematada per una creu. A la part posterior hi ha una escala metàl·lica que permet pujar fins les campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Les campanes es troben en regular estat de conservació, ja que disposen de truges de ferro rovellades. Disposen de cigonyals per voltejar-les des dels peus de la torre, tot i que sols la gran té una corda per tocar-la.
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 va ser construït el poblat de Cortixelles, traçat l'any 1962 per Jesús Ayuso Tejerizo i construït per l'Institut Nacional de Colonització. L'església va ser dotada de campanar, format per una paret vertical amb l'escala a la part posterior. Construït el campanar es varen fondre tres campanes, instal·lades amb truja de ferro i dotades de cigonyal per voltejar-les des dels peus de la torre.
Propostes Les campanes deurien ser restaurades, canviant les truges de ferro actuals per altres de fusta de perfil tradicional valencià. En cas de mecanitzar-les es deurien instal·lar motors d'impulsos i electromalls monofàsics.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan; GARCÍA PÉREZ, Arturo [Documentació de les campanes] (06-05-2015)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 30-05-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  CampanarMercedes (1)MANCLÚS, SALVADOR1965ca3729
  CampanarCarmen (2)MANCLÚS, SALVADOR1965ca4037
  CampanarPilar (3)MANCLÚS, SALVADOR1965ca4864

 • TURÍS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF