Parròquia de Sant Lluís Bertran - TORMOS (COMUNITAT VALENCIANA)

Inventario de Campanas

Parròquia de Sant Lluís Bertran - TORMOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referencia: 423)

Fecha de construcción Segona meitat del XVIII
Descripción Espadanya barroca que corona la façana principal de l'església. Té dos finestres amb arc de mig punt i tres pilastres toscanes que les emmarquen, sobre les quals hi ha un entaulament. El frontó té forma triangular amb pinacles als extrems i penell al centre. No té accés directe i s'arriba fins a les campanes per mitjà de la teulada.
Protección El templo tiene la condición de Bien de Relevancia Local según la Disposición Adicional Quinta de la Ley 5/2007, de 9 de febrero, de la Generalitat, de modificación de la Ley 4/1998, de 11 de junio, del Patrimonio Cultural Valenciano (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En consecuencia las intervenciones en las campanas deben comunicarse a la Dirección General del Patrimonio Cultural Valenciano adjuntando el proyecto previament al inicio de los trabajos.
Estado original Les campanes disposaven de llargues cordes unides als batalls que arribaven fins als peus del temple parroquial. Fins a la dècada dels 60 o 70 les truges eren de fusta.
Estado anterior L'any 1994 les dos campanes estaven instal·lades amb truges i accessoris semblants als actuals excepte els electromalls, que eren trifàsics, i la maça horària que tenia la campana gran. L'estat de conservació de l'espadanya era regular.
Estado actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. Les dos campanes estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb electromalls monofàsics i motors de vol continu. Tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Conservación, mantenimiento
Campanas Té dos campanes. La xicoteta està dedicada al Sagrat Cor de Jesús i va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Roses de Silla. La gran és de l'any 1964 del taller Roses d'Atzeneta d'Albaida. Està dedicada a Sant Lluís Beltran.
Toques tradicionales de campanas Les campanes es repicaven des de l'interior del temple amb llargues cordes i voltejaven des de dalt de l'espadanya La gran tocava les hores
Toques actuales de campanas Repic i volteig automàtic de les dos campanes.
Actuaciones Possiblement durant la dècada dels anys 70 es canviaren les truges de ferro i mecanitzaren les campanes amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. Els treballs semblen obra de la foneria de Salvador Manclús (les truges sí que són d'aquesta foneria). Entre les dos documentacions (1994 i 2020) l'espadanya s'ha restaurat i han substituït els electromalls trifàsics per altres monofàsics. També han retirat la maça horària de la campana gran.
Propuestas La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. També cal canviar els motors de vol continu per altres d'impuls.
Autores
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (11-08-2020)
 • Rueda de campanas
  El rogle està situat al costat del presbiteri i té campanetes de diverses dimensions i una corda per tocar.

   

  7 Fotos

  Fichas de todas las campanas

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualización 16-08-2020

  Campanas actuales

  LocalizaciónCampanaFundidorAño fundiciónDiámetroPeso
  EspadanyaSagrat Cor de Jesús (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19405281
  EspadanyaSant Lluís Bertran (2)ROSES ATZENETA196470199

 • TORMOS: Campanas, campaneros y toques
 • Francesc LLOP i BAYO; Xavier MARTÍN Metodología de los inventarios de campanas (1998)
 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF