Inventari de Campanes

Església de Sant Feliuet de Terrassola (sense culte) - SANTA MARIA D'OLÓ (CATALUNYA)

(Referència: 4250)

Alçada del campanar 18.6
Descripció Altitud: 720 metres.
Església romànica de fi del segle XI (1093). Consta de dues naus separades per dos pilars damunt dels quals reposen tres arcs formers de mig punt; estan capçades per dos absis semicirculars, refets modernament, amb decoració llombarda d'arcuacions cegues i lesenes i, dessota de la cornisa, en el major dels dos, un fris de dents de serra. De les dues naus, la del sud és més alta i més gran, segurament és preromànica; té la teulada de dos vessants irregulars damunt encavallades de fusta; la nau de tramuntana és romànica i més baixa que la principal i està coberta amb una volta de canó amb la modalitat de full de llibre; descansa sobre dos arcs torals; la seva teulada és d'un sol vessant; li correspon l'absis més petit cobert amb una teulada de teules aràbigues, mentre que l'altra ho fa amb lloses; tots dos absis tenen un sòcol.
Els seus murs mostren paraments de carreus petits, matussers i disposats en filades regulars. Té una entrada lateral oberta al mur de migjorn; el portal consta de dues arquivoltes dovellades de mig punt amb una motllura intercalada de secció semicircular, bossellada, decorada amb un entrellaçat; descansa en senzilles impostes.
Dimensions de la nau principal: 14'3' x 4'50 x 11'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les dues naus en fa 8'75.
Guarda una pica baptismal del segle XIII recomposta perquè es trobà trossejada; té forma semiesfèrica i fa 73 centímetres d'alt i 90 de diàmetre extern; està recolzada sobre una peanya de forma circular de 20 centímetres d'alt .
Campanar del segle XII o del XIII merament funcional. Té planta rectangular (4'75 x 5'80 m) bastit amb murs de petits carreus irregulars completament nus de decoració i cobert amb una teulada a dos vents. La cel·la té finestres rectangulars, una a cada costat. Segurament és una antiga torre de defensa romànica fins a les finestres; des d'aquí fins a la teulada és un afegitó modern. S'enfonsa quatre metres a l'interior del terreny i comunica a través de dues galeries amb les llunyanes masies de can Rocafort i can Perafont. Una escala moderna, arrapada als murs, permet arribar al pis de les campanes.
Situació: adossat al mur de tramuntana fent angle al nord-est tocant als absis encarats a llevant.
Alçada: 18'60 metres; si hi afegim la part enfonsada en fa 22'64.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-17181
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-08-2001)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  EL PLA DEL BAGESFabricació d'unes campanes per a Granera, Santa Maria d'Oló i Moià1909
  1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016


 • SANTA MARIA D'OLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF