Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Carme - VALLS (CATALUNYA)

(Referència: 4485)


Alçada del campanar 40.41
Descripció Altitud: 215 metres. Plaça del Carme
Església barroca aixecada entre el 1625 i el 1678; la data del 1761 figura sota la fornícula del frontis. Consta de tres naus, les laterals estretes i amb tribunes superiors; té un transsepte amb rosetons als extrems dels seus braços i una cúpula al creuer; la seva capçalera recta inclou un cambril al fons de la nau major. El frontis arrebossat està pintat d'un color marronós; a les cantoneres són visibles els carreus de pedra clara; els baixos tenen l'arrebossat en mal estat. El portal barroc és rectangular amb pilastres dobles sobre pedestals adossades als brancals, un entaulament amb una banda al damunt amb decoració abarrocada, un escut heràldic al centre i una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu. A mitja alçada, una rosassa motllurada el·líptica té uns esgrafiats a l'entorn. El coronament del frontis presenta una cornisa motllurada sinuosa, convexa al centre, còncava a les ales, amb uns petits pinacles als extrems i al centre.
Campanar coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'70 x 5'70 m) amb dues zones separades per una motllura, la primera pintada com el frontis de color marró, la segona està arrebossada i emblanquinada; té carreus irregulars a les cantoneres. Un tercer cos, aixamfranat i de perímetre més reduït, està decorat amb una balustrada decorativa adossada als baixos; és la cel·la, que queda oberta per finestrals en arc de mig punt a cada cara amb marcs i uns plafons pintats de marró i amb una cornisa motllurada destacada; hi pengen campanes. Al damunt s'hi aixeca una torrella quadrada i aixamfranada amb òculs el·líptics a cada cara i una base de rajoles que fan, com a la cúpula vuitavada, un joc fent ziga-zaga amb peces blanques i verdes; un pinacle decora el cim.
La doble pintura del cloquer, fosc en la part baixa i clar en la superior el converteix en un campanar de mal gust impropi d'un edifici religiós que ha d'inspirar serietat i no frivolitat; aquests campanars els anomeno de “xocolata i vainilla”, una llàstima.
Situació: prop del mur lateral dret, gairebé exempt, fent angle al sud-est amb el frontis encarat a migdia.
Alçada: 40'41 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2411
Autors
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-06-2010)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Campana (desapareguda)ROCA II, PERE (ROCAFORT DE QUERALT)1586

 • VALLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF