Inventari de Campanes

Mare de Déu de Gràcia de La Torre - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 455)


Data de construcció Iniciada entre 1944-1945, obres finalitzades en 1955.
Autors Sr. Valls
Descripció Torre de planta cuadrada situada als peus del temple, junt a la façana principal. Compta amb dos cossos, el primer d'ells alçat amb maçonería anternada amb filades de rajola. Comta amb una finestra per iluminar l'escala interior. El segon cos és el de les campanes, realitzat amb rajola i amb huit finestres, dos per cara. Tan sols compta amb unes moldures per decorar i separar el primer del segon cos i aquest de la coberta, a cuatre aigües i amb veleta.

El proyecte original tenia prevista la construcció de dues torres de idèntica factura, quedant a mig alçar la torre sud.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, amb apenes brutícia gràsies a les xarxes anticoloms. Les campanes estan mecanitzades amb motors de vol continu i les dos grans encara conserven la truja de ferro, que seria recomanable substituir per un altra de fusta.
Campanes Compta amb quatre campanes. La més menuda de elles va ser fosa en 1945 per els Hnos. Roses de Silla, dedicada a la Sagrada Família. La tercera està dedicada als Sants Pere, Agustí i Joaquim, d'autor desconegur, estava en una alqueria que va ser derribada durant les obres de construcció del nou llit del Túria, traslladant-la a la parròquia. La tercera es obra de Salvador Manclús, no especificant la data de fosa, mentre que la gran va ser encarregada a la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida en 1954 i regalada a la parròquia per José Alabau.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs eren realitzats des dels peus de la torre amb llarges cordes que anaven des de la Sala de les Campanes. En un principi es realitzaven amb les dos menudes, les úniques amb que el temple comptaval.
Tocs actuals de campanes Els vols i repics són exclusivament automàtics.
Intervencions Entre 1944 i 1945 van tindre lloc les obres del temple, alçant sols en aquesta primera etapa el inici de les dos torres. En 1955 es va elevar la torre nord fins adoptar la configuració actual i es va deixar la sud sense rematar, segurament per limitacions presupostàries. Les campanes menudes van ser dotades de truges de fusta i formigó, treballs que per les formes de les truges semblen dels Hnos Roses de Silla, a més van fer una de les campanes. En 1999 la cooperativa Manclús va mecanitzar la Tercera amb un motor d'impulsos.

Recentment 2001 Técnica y Artesanía ha mecanitzat de nou les dos campanes amb motors d'impulsos a més de baixar la més menuda al temple. A més s'han tapat les finestres amb xarxes anticoloms i en en cas de les finestres amb campanes comten amb uns ferros que permeten el vol i la instal·lació de les xarxes.
Autors de la fitxa de la torre
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (15-03-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-12-2013)
 • 16 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 11-03-2014

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Interior de l'esglésiaJesús, Josep i Maria (0)ROSES, HERMANOS (SILLA)19453219
  Sala de les CampanesSants Pere, Agustí i Joaquim (1)179257107
  Sala de les CampanesLa mitjana (2)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)1960ca70199
  Sala de les CampanesMercedes (3)ROSES ATZENETA195490422

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2020
  Convertir a PDF