Inventari de Campanes

Capella de Sant Vicent Ferrer - ONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4712)


Data de construcció Segle XVIII
Descripció La capella de Sant Vicent Ferrer disposa d'una espadanya, ubicada a la part superior de la façana principal. Té un arc de mig punt, emmarcat per pilastres toscanes amb aletons als laterals i un entaulament dalt de les pilastres. Està rematada per un frontó triangular partit, al centre del qual trobem un pinacle amb una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació. La campana es troba en posició quasi horitzontal. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta i un cigonyal per voltejar-la des de l'interior de la capella
Campanes Disposa d'una campana. Aquesta és anepígrafa, no obstant es podria datar entorn a l'any 1800, o un poc abans.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava manualment des de l'interior de la capella per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Intervencions La capella va ser construïda al segle XVIII al lloc on segons la tradició havia predicat Sant Vicent Ferrer. L'espadanya es va alçar seguint els models barrocs, adaptats a una arquitectura més popular.
Propostes Es deuria portar a terme un manteniment de la instal·lació cada cert temps per assegurar l'estabilitat del conjunt (campana i truja).
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (05-07-2016)
 • 3 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 18-01-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)1800ca3016

 • ONDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF