Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - ALMENAR (CATALUNYA)

(Referència: 4870)


Alçada del campanar 60.18
Descripció Altitud: 320 metres.
Església del segle XIV bastida amb murs de grans carreus ben escairats de pedra marronosa fosca; fou reformada cap el 1740 i sobrealçada en estil neoclàssic amb paraments de maó. Consta d'una nau amb un tram de volta de creueria i sobre arcs diafragma els altres; té transsepte amb volta de creueria, cúpula sobre trompes al creuer amb cimbori poligonal de vuit costats, arrebossat externament, un absis poligonal vuitavat i dues absidioles poligonals als laterals. El frontis neoclàssic té un portal interior romànic després de l'atri; la portada neoclàssica té un portal en arc de mig punt, dues pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als brancals, un entaulament senzill, un frontó triangular truncat amb fornícula sense imatge i el cos del campanar al damunt.
Dimensions: 32'40 x 8'17 x 14'26 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el cancell té una fondària de 9'50 metres que sumats als de la nau fan una llargada total de 41'90 metres; la llargada del transsepte en fa 21'26; la cúpula arriba a 25'44 metres d'alçada per l'interior.
Campanar neoclàssic aixecat el 1740. Té un primer cos de planta rectangular (8'90 x 7'50 m) i un de segon octagonal amb motllures al seu inici, dues més sota finestrals i altres dues més al seu damunt; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una torrella vuitavada amb finestres d'arc de punt rodó, una a cada cara, una cornisa motllurada i una coberta de rajola negra piramidal amb un gros pinacle amb dues estrangulacions i un àngel que fa de penell al cim; als caires de tot el cos octagonal i la torrella estan treballats com a pilastres d'escàs relleu. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi pengen campanes. Al damunt de tot s'hi troben uns aparells per fer de penell i, per coronament, una figura d'un àngel d'alumini, instal·lat recentment (1983) després d'una acurada restauració. Una escala de cargol de pedra de graons triangulars puja pel seu interior. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats i alineats del mateix color del temple, marró fosc.
Situació: edificat sobre l'atri (o millor dit: els dos atris, un seguit de l'altre), al centre del frontis orientat a llevant.
Alçada: 60'18 metres. Aquesta mesura inclou la figura de l'àngel. Aquest, amb el mecanisme del penell, fa quatre metres i escaig d'alçada i pesa 333 quilos; sola, la figura de l'àngel, pesa 162 kg. Sense l'àngel, el campanar fa 55'70 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 263-MH
Identificador: IPA-289
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2002)
 • 8 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ALMENAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 59 Visitants: 59 Usuaris: 0