Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Corneli - COLLBATÓ (CATALUNYA)

(Referència: 4890)


Alçada del campanar 26.75
Descripció Altitud: 388 metres.
Església antiga molt canviada al llarg dels segles, principalment al XVII i al XVIII; presenta un aspecte propi del barroc senzill. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; està coberta amb una volta de canó damunt quatre arcs torals de mig punt; la capçalera és recta. El cor descansa sobre un arc carpanell i una volta d'aresta; a sota d'ell hi ha un cancell digne; unes tribunes estan obertes sobre les dues capelles laterals situades a cada banda. Té un orgue darrere l'altar major. El frontis presenta un mur de maçoneria de petites peces mig picades i amb un sòcol de carreus matussers mitjans i ben alineats. El portal és rectangular amb la llinda lleugerament arquejada i unes senzilles pilastres adossades als muntants, tot en pedra rogenca; una fornícula amb imatge es troba sobre una cornisa i queda recoberta per una doble motllura; un òcul amb marc rogenc es troba a mitja alçada i, per coronament, té una cornisa corbada en forma convexa al centre i còncava als laterals.
Dimensions: 22'00 x 6'80 x 11'68 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 10'57 metres; al creuer hi ha una cúpula bufada amb un alçada de 12'62 i el transsepte en fa 11'41 x 6'76 x 11'28.
Guarda una imatge policromada de la Mare de Déu del Roser del segle XVIII damunt un capitell romànic; un relleu del sant patró que deuria formar part d'una clau de volta de l'antiga església, potser gòtico-renaixentista, i una pica baptismal que descansa també en un peu romànic.
Campanar barroc. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'35 x 5'35 m); al seu damunt n'hi ha dos més d'octagonals separats per una destacada motllura; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i petits pinacles als angles. Els seus murs tenen paraments de paredat; els dos cossos octagonals tenen les cantoneres i marcs de les finestres a base de maons rogencs. La cel·la situada als segon cos octagonal té obertes finestres d'arc de mig punt amb bordó, una a cada cara alterna, i amb baranes metàl·liques; hi pengen campanes. Fins a la cel·la hi puja una senzilla escala tipus català, sobre voltes i arrapada als murs.
Situació: adossat a la façana lateral de ponent, molt prop de l'angle nord-oest del frontis.
Alçada: 26'75 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-18313
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-08-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  COLLBATÓUn diàleg de campanes obrirà el Festival Gong2011
  GONGMontserrat i Collbató, en diàleg sonor2011
  8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-05-2015


 • COLLBATÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF