Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna de Borbotó - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 493)


Data de construcció 1789-1794
Autor Antonio GILABERT
Descripció El campanar es troba ubicat en un lateral de la façana principal, és de planta quadrada i té dos cossos. El primer cos està integrat en el volum de la façana principal, amb tres trams i dos finestres als dos primers pel il·luminar l'escala interior del campanar. Damunt d'aquest es troba el cos de les campanes, que té quatre finestres i pilastres toscanes als angles. Aquestes serveixen de base per una cornisa, que sustenta la teulada a quatre aigües de teules blaves. El campanar està rematat per una veleta amb la imatge de Santa Anna. La fàbrica es de rajola, amb alguns elements en pedra. El seu interior té una escala "a la castellana", que recorre el perímetre interior fins poc abans de la Sala de les Campanes. En aquest punt hi ha un replanell on estava ubicada la maquinària del rellotge. Una escala de fusta permet pujar fins la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Té alguns al interior del campanar.
Estat original Les campanes comptaven fins la mecanització dels anys 70 amb truges de fusta de perfil tradicional valencià. Tenien llargues cordes per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins finals dels anys 90 la torre estava sense pintar, comptant tan sols amb el revestiment de la rajola. Les campanes comptaven des dels anys 70 amb truges de ferro de la casa Murua i estaven mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. La campana fosa en 1991 tenia una truja de ferro Manclús Nova.
Estat actual La torre es troba en un bon estat de conservació, pintada a l'exterior amb els colors de la façana principal. L'estat interior és igualment bo. Les campanes es troben instal·lades amb truja de fusta de perfil valencià a les finestres del segon cos. Estan mecanitzades amb motor d'impulsos i elecromalls monofàsics. La instal·lació actual permet el toc manual de les campanes i imita l'estil tradicional de tocar.
Campanes Es possible que comptara amb un conjunt de tres campanes abans de la Guerra Civil, com era habitual en l'Horta. D'aquestes tan sols es conservà la campana gran, fosa en 1816 i dedicada a Santa Anna, patrona de Borbotó i titular del temple parroquial. No indica el seu fonedor i després de fosa va ser beneïda i pujada al campanar. L'any 1940 es va fer una campana nova, dedicada al Santíssim Crist de la Llum, fosa per Manuel Roses Vidal del Grau de València. Aquesta és una campana industrial de fabricació seriada, feta sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu presenta inscripcions incises, afegides quan l'encarregaren per a Borbotó. En 1962 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va fer la campana menor, dedicada a Sant Vicent Ferrer. Entorn a 1989 es va badar i la va refondre Salvador Manclús. L'any 1991 el sagristà de la parròquia va decidir regalar una quarta campana, dedicada als seus pares i fosa també per Manclús.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls. Els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions En la dècada dels 80 del segle XVIII es va plantejar la reconstrucció de l'església parroquial de Borbotó, realitzant Rafael Morata unes primeres traces. Els plànols passaren a l'Acadèmia de Sant Carles de València, que després d'examinar el proyecte en 1789 rebutjava parts com la façana i suposem que el campanar. En aquest context el director de la institució, Antonio Gilabert, va realitzar unes noves traces que s'aprovaren el dia 11 de juny del mateix any. El conjunt plantejava la construcció d'un campanar seguint els cànons academicistes, que rebaixaven considerablement l'altura i el volum respecte a la resta de l'edifici. L'aspecte del campanar es semblant a l'Església del Temple de València. Les obres acabaren en 1794.

En 1936 les campanes es tiraren del campanar, quedant tan sols la gran al seu lloc, a més de serrar la creu que el rematava. El conjunt de campanes es va anar completant en 1940 i 1962. Als anys 70 la casa Murua de Vitoria (Euskadi) va canviar les truges de fusta per altres de ferro, instal·lant motors de vol continu i electromalls trifàsics per tocar les campanes automàticament. En 1999 Industrias Manclús les va restaurar, reposant les truges de fusta i renovant la mecanització per motors d'impulsos i electromalls monofàsics. Aquests treballs es realitzaren amb subvenció de la Generalitat Valenciana i part es pagaren amb fons de la comunitat parroquial. Entorn a esta data també es va restaurar el exterior de la torre, quedant pintat al igual que la resta de la façana principal.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (21-09-1996)
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • SOLER i ALBA, Vicent (03-05-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (31-01-2015)
  • Quadrant solar
    La façana compta amb dos quadrants solars moderns

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSNuestras Campanas - Iglesia en Valencia1991-1999
    LLOP i BAYO, FrancescNuestras campanas (19) - Las campans de Borbotó1997
    21 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 23-04-2015

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sant Vicent Ferrer (refosa)ROSES ATZENETA19524140

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Vicent Ferrer (1)MANCLÚS, SALVADOR19894243
    Sala de les CampanesSantíssim Crist de la Llum (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194063145
    Sala de les CampanesSants Maria, Josep i Alexandre (3)MANCLÚS, SALVADOR199171207
    Sala de les CampanesSanta Anna (4)181676254

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0