Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Tours - VILADRAU (CATALUNYA)

(Referència: 5296)


Descripció Altitud: 821 metres.
Església del 1593 i refeta cap al 1773, bàsicament barroca, però amb alguns vestigis d'un temple anterior romànic (segle XII) als peus de l'església actual: unes columnes bessones amb capitells de relleus senzills que sostenen dues arcades segurament restes d'un pòrtic. Consta de tres naus; la central, de dos trams desiguals, amb volta de canó lleugerament apuntada està prolongada per un absis recte amb volta de llunetes; les laterals, més curtes, de volta nervada ogival, estan separades de la central per dos arcs formers de mig punt, a cada banda, de pedra rogenca que descansen en un pilar octagonal. El frontis està arrebossat i pintat d'un to blanc grisenc i amb un sòcol fosc alt de poc més d'un metre. Té una portalada de pedra grisa amb un portal d'arc rebaixat, unes pilastres sobre pedestals adossades als muntants, un frontó circular truncat amb amb la data de 1769 gravada en el timpà i una fornícula amb imatge intercalada; al seu damunt hi ha una rosassa motllurada i, per coronament, una cornisa angular amb pinacle al cim.
Dimensions: 23'10 x 5'00 metres de llargada i amplada respectivament; l'amplada total des del fons de les naus laterals fa 14 metres.
Campanar neoclàssic del 1769. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'19 x 5'19 m), atalussat al sòcol, bastit amb murs de paredat amb carreus a les cantoneres; en el segon cos vuitavat els paraments són de carreus ben escairats; està dividit en dos per una motllura; en el superior s'hi allotja la cel·la amb finestres amples d'arc de mig punt alternades amb altres d'estretes i d'arc apuntat, una a cada cara. Té unes fines motllures al cim del primer cos quadrat, sota els finestrals i a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una minsa cornisa i una agulla piramidal vuitavada amb inflexió a la base; queda recoberta de rajoles de ceràmica vidriada amb dibuixos angulosos de colors marró, verd i taronja; té els careners destacats i un pinacle de bola al cim. La seva esveltesa i la sòbria decoració el fan ben vistós.
Situació: adossat al mur de migdia fent angle al sud-est de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 34'27 metres.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-39783
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-07-2002)
 • SOBRINO, Josep (2011)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-11-2015


 • VILADRAU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 31-01-2023
  Convertir a PDF