Inventari de Campanes

Església de Santa Maria de Talló - BELLVER DE CERDANYA (CATALUNYA)

(Referència: 5310)


Alçada del campanar 30.84
Descripció Altitud: 1000 metres.
Església d'una antiga canònica edificada en estil romànic llombard cap a mitjans del segle XI; avui, convertida en santuari, es troba ben conservada i restaurada. Consta d'una nau trapezial de cinc trams coberta amb una volta de canó apuntada damunt una imposta d'estil classicitzant que recorre tota la nau; els murs laterals estan reforçats per pilastres que queden unides per arcs formers apuntats també adossats per l'interior i, per l'exterior, amb uns contraforts de secció semicircular; tot ells, aquests murs, tenen paraments de carreus escairats de manera poc acurada i disposats en filades regulars. La capçalera conserva un gran absis semicircular llombard del segle XI decorat amb arcuacions cegues sota cornisa. El frontis està precedit per un ampli porxo aixecat al segle XVII; el formen tres arcades de mig punt sobre columnes damunt un podi d'escassa alçada; està cobert per una teulada d'un sol vessant; s'hi aixopluga un portal en arc de mig punt; per damunt del porxo és visible un òcul atrompetat i dues finestres que el flanquegen llargues, estretes i en arc de punt rodó; està coronat per una cornisa angular a base de teules sobreposades i, al centre, amb una espadanya de dos ulls sense campanes.
Dimensions, exclòs el porxo: 32'00 x 7'75 x 12'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada indicada és la mitjana entre la mínima a tocar l'absis, de 7 metres, i la màxima al frontis, de 8'50 metres.
Guarda una bella imatge sedent de Maria amb el Nen a la falda; és una talla policromada de 89 centímetres d'altura, segurament del segle XIII i restaurada al XIX.
Campanar del 1697. Té planta gairebé quadrada (6'78 x 6'84 m); està coronat amb una cornisa i una teulada de quatre vessants al centre de la qual s'hi va aixecar modernament una torrella vuitavada amb obertures en cares alternes i coronada per una agulla piramidal de lloses de pissarra negra. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a llevant i a ponent i dues a les altres cares; hi pengen campanes. A mitja alçada dels murs hi ha una senzilla motllura que divideix el campanar en dos cossos; una altra motllura es troba sota la cel·la; entre elles hi apareixen finestres de punt rodó, algunes paredades; fora d'això els murs tenen una completa nuesa; tenen paraments de petits carreus matussers disposats en filades no sempre regulars i carreus petits ben escairats a cantoneres.
S'accedeix a l'interior des d'una porta oberta al presbiteri i, per una escala de pedra amb ull central, s'arriba a un pis on es converteix en escala de fusta fins a la cel·la.
Situació: adossat a l'angle sud-est de la capçalera.
Alçada: 30'84 metres; fins a la cornisa de la cel·la l'alçada arriba als 22 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé cultural d'interès nacional 1883-MH-ZA
Identificador: RI-51-0007183
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-06-2006)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  PALLÀS MARIANI, XavierJoan Boer, mestre dels fonedors de campanes olotins2020
  VICENS, DamiàUna audició de repics de campanes obre el festival La Baga de Cerdanya2012
  2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 18-08-2021

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Campana de TallóBOER. JOAN1518

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesAnunciació, Santa Joana (1)PACCARD (ANNECY)200085356
  Cel·la de campanesNativitat, Santa Antònia de Pàdua (2)PACCARD (ANNECY)200094481
  Cel·la de campanesMaria Assumpta, Santa Marta (3)PACCARD (ANNECY)2000105670
  Cel·la de campanesMaria de Talló (4)MESTRES, MANUEL (BARCELONA)1956108729

 • BELLVER DE CERDANYA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF