Inventari de Campanes

Església de la Pietat - VIC (CATALUNYA)

(Referència: 5340)


Alçada del campanar 34.39
Descripció Altitud: 485 metres.
Església gòtica aixecada entre el 1454 i el 1467. Consta d'una nau coberta amb una volta ogival simple de tres trams, reconstruïda a la meitat del segle XVII amb aires barrocs només pel que fa a l'exterior. El frontis té una portalada barroca amb el portal rectangular emmarcat per un àmplia zona de carreus encoixinats; està flanquejat per dues columnes exemptes de capitells compostos que descansen en pedestals i cobert per un entaulament; sobre d'ell hi ha una fornícula amb imatge rodejada de pilastres i altres decoracions barroques com unes volutes i un dosseret; més amunt s'hi troba una rosassa motllurada i atrompetada amb l'orla i la motllura decorades amb relleus i, al capdamunt, una cornisa destacada i, al centre, un frontó truncat al mig; dues pilastres per banda recorren el frontis de dalt a baix i el divideixen en tres zones, les laterals amb dues finestres rectangulars de marcs encoixinats disposades en nivells diferents i coronades per una destacada cornisa més baixa que la central. L'aspecte amb murs de pedres rogenques en evident desgast és degut a la pedra procedent de Folgueroles que pateix un grau d'erosió progressiu; unes grades davant el portal salven el desnivell entre les vies circumdants i el del temple. Hi ha una porta lateral que pertanyia a l'antiga església romànica (segle XI) de Sant Sadurní.
Arquitectes: hi treballaren molts picapedrers, constructors i escultors de procedència francesa com l'escultor Nicolau Santmartí. La façana barroca i el campanar són de Josep Moretó i Pujol (1654-1694) i del seu germà, l'escultor Joan Francesc, tots ells de Vic.
Guarda unes pintures, al presbiteri, de Marià Colomer, de finals del segle XVIII.
Campanar barroc aixecat entre el 1680 i el 1685. El seu primer cos, de planta rectangular, fa 4'00 x 5'00 metres aproximadament; un segon cos vuitavat de costats desiguals està coronat per la cel·la amb una fina motllura a la seva base i, al seu damunt, una cornisa motllurada i un terrat amb barana d'obra amb una esfera horària situada en una obertura de la barana, aspecte que tenia fins que va ser reconstruïda el 2010 l'agulla destruïda per una bomba en la guerra del 1936-39; l'agulla refeta ha quedat coberta per teules vidriades de color verd i ataronjat i amb careners verds; descansa damunt una estructura de fusta i aquesta en una altra de poligonal de formigó. La cel·la amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara, té una cornisa formada pels baixos de l'agulla; interiorment ha quedat reforçada per uns pilars triangulars de formigó que formen una volta oberta que dóna pas a l'interior de l'agulla. Per l'exterior els arcs queden reforçats per una obra de formigó que es veu escassament com un segon arc en degradació. Els seus murs són de carreus ben escairats amb evidents mostres d'estar malparats per l'erosió. Una gran campana fosa el 1940 a Olot penja de dues bigues de fusta paral·leles inserides en els murs.
L'escala interior que arriba fins a la cel·la té principi en l'edifici situat adjunt a la capçalera del temple. Puja per graons de pedra picada arrapats als murs i en un robust pilar central rectangular. En arribar al segon cos vuitavat és prosseguida per una altra de metàl·lica instal·lada en el centre d'aquest cos; és de cargol i té barana.
Situació: aixecat sobre la capçalera, angle esquerre, al sud-oest.
Alçada: 29'39 metres aproximadament, mesura feta amb dificultats donada la situació amagada en què es troba. A aquesta mesura cal afegir-hi la de l'agulla reconstruïda recentment que puja més amunt cosa d'uns 5 metres. Així que l'alçada total arriba als 34'39 metres.
Esveltesa: 6,8
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-24724
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2011)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  COMAS-PORT ArquitectesRehabilitació del campanar de l'església de la Pietat de Vic 2012
  CAÑELLAS, Miquel S.La Torre i el rellotge de l'església de la Pietat2018
  CAÑELLAS, Miquel S.Rellotges públics de la ciutat de Vic2018
  23 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana (1)BARBERÍ1945ca100579

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • VIC: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 18 Visitants: 18 Usuaris: 0