Inventari de Campanes

Santuari de la Mare de Déu de Núria - QUERALBS (CATALUNYA)

(Referència: 5423)


Descripció Altitud: 1980 metres.
Església. L'any 1889 fou posada la primera pedra de l'actual santuari de Vall de Núria obra de l'arquitecte Calixte Freixa. És d'estil neoromànic per l'exterior i neogòtic per dintre; consta de tres naus de voltes de creueria separades per arcs formers apuntats; està capçada per un absis poligonal de cinc costats. Els paraments mostren carreus de pedra grisenca a mig picar per l'exterior. Durant l'any 1911 s'enderrocà l'església vella del segle XVII i s'inaugurà l'església actual. La seva façana és d'estil neoromànic a base de paraments de carreuons grisencs amb obertures en arc de mig punt, llargues i estretes en els dos primers cossos, més amples en el tercer i en forma d'ulls de bou en l'últim. La cornisa de la teulada de doble vessant té un fris d'arcs cecs al dessota. Als extrems de la façana dues torres de teulades planes mostren quatre obertures de dalt a baix a manera de sageteres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu de Núria que és una talla datada del segle XII o XIII; és d'estil romànic en fusta de noguera bellament policromada; fa 56 cm d’alçada; és una representació de Maria en Majestat.
Campanar d'estil neoromànic de planta quadrada (4'50 x4'50 m aproximadament) dividit en tres cossos separats per frisos d'arcuacions cegues i de dents de serra. S'hi obren finestres d'arc de mig punt en la part frontal; en el primer cos triforades, en el segon una d'allargassada amb una esfera horària al dessota de l'arc i en el tercer cos unes finestres geminades a la part alta i una creu de pedra en relleu al seu dessota. Està coronat per un terrat al damunt del qual s'hi ha posat recentment una torrella amb cinc campanetes, una sobre l'altra. Els seus murs tenen paraments de petits carreus de pedra grisenca, com la resta de la façana.
Situació: està adossat i centrat en el frontis; queda acompanyat de dues torres situades en els angles de la façana.
Alçada: 22'20 metres. Aquesta dada m'ha estat facilitada pel rector mossèn Joan Parera que, al seu torn, ho ha demanat als tècnics constructors que hi treballen.
Protecció Sense protecció administrativa.
Basílica menor (10-10-2014)
Autors de la fitxa de la torre
 • SOBRINO, Josep (11-07-2011)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2014)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016


 • QUERALBS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2019
  Convertir a PDF