Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - AGRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 553)Data de construcció Segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té dos cossos. El primer s'alça sobre un basament de carreus i combina el carreu als angles amb la maçoneria a la part central del mur. Una prominent cornisa de pedra separa aquest cos del segon o de les campanes. Aquest té quatre finestres amb arcs de mig punt que estan emmarcades per pilastres toscanes. Als angles també hi ha unes pilastres semblants, situades sobre un basament. Aquest cos està rematat per un senzill entaulament i una balustrada amb pinacles corona la torre.

La torre presenta una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes. Per aquesta passaven les cordes de les campanes i just baix de la sala de campanes hi ha una habitació de reduïdes dimensions amb la maquinària del rellotge i una esfera o mostra orientada cap a la façana principal del temple. La sala de les campanes està coberta amb una volta semiesfèrica i presenta un òcul al centre per accedir al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació exterior de la torre és bo. Les tres campanes estan situades a les finestres del segon cos del campanar. Les tres presenten truges de ferro de la foneria Manclús i estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El de la gran no funciona i, sense que s'haja retirat, s'ha instal·lat un monofàsic. A més, aquesta campana sols té una corretja, motiu pel qual no es volteja. Totes elles presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes, tot i que possiblement abans de 1936 sembla que disposava d'una campana més. La xicoteta és la fosa en 1946 per Manuel Roses Vidal i està dedicada a Sant Miquel. La mitjana i la gran són de l'any 1955 i respectivament estan dedicades a la Mare de Déu del Castell d'Agres (la mitjana) i la Immaculada Concepció (la gran). Són obra de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Tocs tradicionals de campanes Alguns repics i tocs simples s'interpretaven manualment des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls. Les tres es voltejaven des de la sala de les campanes. A més, la campana gran tocava les hores i les mitges.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es repiquen i voltegen automàticament. La gran toca les hores. Es toquen manualment en determinades celebracions.
Intervencions Durant el segle XX i principis del XX destaquen diverses actuacions. En 1946 es va comprar a la foneria de Manuel Roses Vidal una campana, la més xicoteta. L'any 1955 es varen beneir dos campanes noves, una de les quals (la mitjana) era resultat de la refosa d'una campana de 1955. Entorn de la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar el conjunt amb electromalls trifàsics i motors de vol continu. Amb posterioritat a l'any 2000 canviaren l'electromall de la gran per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. Igualment cal canviar els electromalls trifàsics per altres monofàsics.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Xavier (29-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRI RIVERA, Jorge [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (04-07-2020)
 • Rogle, roda de campanes
  Te un rotgle a la entrada de la sagristia

   

  27 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-07-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSant Miquel (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19465072
  Sala de les campanesMaria del Castell d'Agres (2)ROSES ATZENETA195570205
  Sala de les campanesPuríssima Concepció (3)ROSES ATZENETA1955101622

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - AGRES (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat Manual

  Data de construcció 1950ca
  Descripció La maquinària del rellotge està situada baix de la sala de les campanes. Sembla que es conserva sencer però no està en funcionament. Estava preparat per a moure l'esfera del rellotge i accionar els tocs d'hores amb la campana gran.
  • ALEPUZ CHELET, Joan (04-07-2020)
  Actualització 11-07-2020
  6 Fotos

 • AGRES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF