Inventari de Campanes

Ermita de Les Santes - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5537)


Data de construcció 1611-1617
Descripció L'ermita de la Mare de Déu del Bon Succés, patrona de Cabanes, coneguda a la població com la Mare de Déu de Les Santes (d'ací el nom de l'ermitori), és un senzill edifici renaixentista construït amb pedra de rodé, i coronat dalt de la façana per una senzilla espadanya de dos finestrals.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes disposaven de truges de fusta de perfil tradicional local. Comptaven també amb cigonyals per voltejar-les des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és adequat. El de les dos campanes és regular. Estan instal·lades als arcs de l'espadanya amb truja de ferro i tenen cigonyal per voltejar-les manualment. Tenen batall sense reforçar amb cable de seguretat.
Campanes L'espadanya té dos campanes. La menor és resultat de la refosa d'una més antiga, datada de l'any 1911, mentre que la Major és resultat de la refosa d'altra de 1901. Les dos estan dedicades a les Santes Àgata i Llúcia, primitives titulars de l'ermita.
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes es voltejaven manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà dels cigonyals.
Tocs actuals de campanes Les campanes es toquen com tradicionalment.
Intervencions L'ermita es va construir entre 1611 i 1617, moment en que es va alçar l'espadanya. Les antigues campanes es varen refondre en diversos moments. L'any 1948 sembla que les dos campanes estaven trencades i es baixaren per refondre-les als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Les noves campanes quedaren instal·lades a l'espadanya. Als anys 70 del segle XX la truges es canviaren per altres de ferro, possiblement una intervenció de la foneria Manclús del Grau de València.
Propostes Les campanes deuen ser restaurades per recuperar la instal·lació tradicional. La truja actual de ferro de cada campana es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls. Els batalls es tenen que reforçar amb cable de seguretat per evintar la caiguda en cas de trencament.
Autor
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (07-04-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de les campanes] (01-02-2017)
  • 4 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 07-03-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaÀgueda i Llúcia (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19483321
    EspadanyaSantes Àgueda i Llúcia (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19483934

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CABANES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 51 Visitants: 51 Usuaris: 0